IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще растат ли делата за възстановяване на ДДС по неплатени фактури?

Ще вземат ли съдилищата решения и за възникнали ситуации преди 1 януари 2023 г., коментира адвокат Валентин Савов

14:23 | 22.08.23 г.

От 1 януари в българското законодателство влязоха промени, свързани с възстановяването на ДДС. Това е още едно доказателство, че България имаше нужда и беше длъжна да предвиди такава процедура, за да може данъкоплатецът да иска намаляване на данъчната основа при неплащане на фактури. Това мнение изрази в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Валентин Савов, съдружник в адвокатска кантора "Савов и партньори".

„Основанията за възстановяване в промените до голяма степен отразяват решението на Върховния съд в спечеленото от нас дело, а именно основание за намаляване на данъчната основа е тогава когато имаме продължително неплащане, това неплащане е погасено по давност, длъжникът е изпаднал в несъстоятелност или е ликвидиран. В тези случаи при спазването на определени процедури ще може да се иска намаляване на данъчната основа чрез издаването на кредитно известие. Това законодателство обаче се прилага само за казуси, възникнали от 1 януари 2023 г.“, посочи адвокатът.

По думите му този проблем съществува от много години. „Той е предвиден и заложен в самото ни законодателство, тъй като когато един бизнес извърши доставка на стока, трябва да издаде съответната фактура и да начисли ДДС. До 14-то число, следващо месеца на възникване на доставката, се налага да се внесе това ДДС в иска, независимо дали е получено плащане по фактурата. В случай, когато не се плати, системата на ДДС не допуска такава ситуация, тъй като тя противоречи на неутралността и пропорционалността на данъка върху добавената стойност“, обясни юристът и напомни, че за това европейското законодателство предвижда възстановяване или намаляване на данъчната основа.

Савов поясни, че България е използвала дерогация в случаите на пълно или частично неплащане на фактури поради опасения от данъчни измами, които биха ощетили фиска. Дълго време позоваването на тази дерогация е едно от основанията за отказ от възстановяване на ДДС или намаляване на данъчната основа.

''Има серия от решения на Европейския съд, които установиха, че независимо от това дали една държава се е позовала на дерогация, или не, тя трябва да предвиди процедура, по която данъкоплатецът да може да иска намаляване на данъчната основа или възстановяване на ДДС тогава когато имаме обективна невъзможност за плащане или за получаване на плащане'', отбеляза Савов.

Той съобщи, че по този въпрос се водят множество дела от различни компании, включително и от неговата кантора за производител на млечни продукти, коментирайки, че казусът засяга всеки бизнес.

Адвокатът смята, че след спечеленото дело от неговата кантора, ако тази практика се наложи, ще спечелят всички данъкоплатци, дружества, българският бизнес и самият фиск, защото тези средства ще бъдат възстановени на бизнеса и вкарани отново в икономиката.

''Ако има възможност за искане на възстановяване, за прилагане на закона или за позоваване на тази практика, не се отказвайте! Търсете и защитавайте правата си, защото те са ваши и няма кой друг да го направи!'', настоява Валентин Савов.

Кой бизнес е засегнат от некоректни платци? Може ли спечелените от бизнеса дела да ощетят фиска?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още