IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли данъчното неравенство в туризма?

Трябва да има промяна от страна на Министерство на финансите за ДДС ставката на туроператори, туристически агенти, настоява адвокат Калина Михайлова

19:20 | 10.07.23 г. 1

Данъчното облагане в България поставя в неравностойно положение туроператори, туристически агенти и ред други юридически лица, които предлагат услуги, свързани с конферентен и събитиен туризъм спрямо ресторантьорите и хотелиерите. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Калина Михайлова.

Тя обърна внимание, че органи като Комисия за защита на конкуренцията са установили „категорично“ този факт, но въпреки многократните запитвания и към Министерство на финансите, и към Националната агенция за приходите няма промяна в становището от 2012 година, въпреки че законодателството се е променило неколкократно.

Калина Михайлова е категорична, че действащите норми в Закона за добавената стойност, редом със съвременните мерки за въвеждане на 9% ДДС, спрямо хотелиерските и ресторантьорските услуги, нарушават основни принципи на косвеното данъчно облагане и поставят българските туроператори, работещи в корпоративния сектор на туристическия пазар, в условия на нелоялна конкуренция и дискриминация.

Тя посочи, че през 2012 г. в българския закон беше транспонирана европейска директива, която въвежда специална методология, „която е по-специфична, но в крайна сметка туристическите агенти и туроператори се облагат с 20% ДДС. „Още тогава хотелите и местата за настаняване са с намалена данъчна ставка от 9%“, припомни Калина Михайлова, като отбеляза, че преди десетина години само туроператорите можеха да организират събития, които да са от конферентен тип, както и срещи, при които има хранене или настаняване. „Настаняване и до ден днешен могат да правят само туроператори и туристически агенти, но все повече юридически лица могат да организират конференции или друг тип събития, които са свързани с наемане на зала, заемане на кетъринг или друг тип хранене“, коментира адвокатът.

Калина Михайлова потвърди, че на този етап не се наблюдава никаква крачка в посока разрешаване на казуса, "а да не говорим за трайно и устойчиво решение".

Тя припомни, че още през 2012 година е повдигната дискусия и пред КЗК, и пред МФ. „Увлечени са всички засегнати лица, спрямо които тази неравнопоставеност ще има негативен ефект. Тогава Комисията за защита на конкуренцията категорично установява, че е налице конкурентност между хотелиерите от една страна и туроператорите от друга страна. Но МФ има свое, друго становище във връзка с наличието или липсата на конкуренция между тези два сектора в туризма. То твърди, че, тъй като хотелиерите предлагат само настаняване, а туроператорите предлагат пакетна услуга, която включва и настаняване, то тези два различни компонента не са конкурентни помежду си", обясни адвокатът.

Калина Михайлова е категорична, че в момента хотелиерите не само са в по-благоприятни условия по отношение на данъчното облагане спрямо туроператорите, но и спрямо ресторантьорите".

Какво решение ще има казусът, за да има повече приходи в държавния бюджет от конферентен туризъм?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Годишна програма за национална туристическа реклама за 2023 г. На основание чл. 6, т. 3 от Закона за туризма, министър на туризма утвърждава ... https://twitter.com/i/status/1678287774732939264
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още