IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се промени ли ДДС ставката и за туроператорите?

Мярката от 9% ДДС е само за хотелиерския и ресторантьорския бранш, посочиха адвокат Калина Михайлова и Мария Григорова-Костова

11:20 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще се промени ли ДДС ставката и за туроператорите?

Туроператори смятат, че мярката от 9% ДДС за хотелиерския и ресторантьорския бранш унищожава техния сектор.

"Не става въпрос за противопоставяне между туроператорите и хотелиерите и ресторантьорите. Целта е да се направят еднакви условия, за да бъде използвана и дейността на туроператорите, коментира пред Bulgaria ON AIR адвокат Калина Михайлова и даде конкретен пример защо те са ощетени. – Корпоративното лице, което иска да направи, да речем, тиймбилдинг, туроператорът трябва да запази места за настаняване и храна. Спрямо него услугата е със ставка 9%. Туроператорът обаче трябва да издаде фактура с 20% ДДС или с нулева ставка".

По думите на Михайлова проблемът е с ясното диференциране на физическите лица, спрямо които целта е да се облекчи разходът при пътуване, и спрямо корпоративните лица, които осигуряват безвъзмездно събитие за своите служители или партньори.

"Когато организираме събития, имаме възможност да фактурираме това събитие на клиента само с 20% или по специалния ред по чл. 81 – с нулева ставка, но вътре има 9%, от което клиентът не може да се възползва. Клиентът губи 9% ДДС или трябва да плати 20%. Директно клиентите се ориентират към хотелите", обясни същността на проблема представителят на туроператорите Мария Григорова-Костова.

Тя е на мнение, че постановлението на Комисията за защита на конкуренцията към днешна дата не е актуално. "Искаме отново да се заговори за този проблем и хората да чуят, че цяла част от туристическата индустрия има проблем. Искаме да бъдем поставени на същата плоскост като хотелиерите", настоя Григорова-Костова.

Адвокат Михайлова смята, че част от становището на КЗК продължава да е актуално и към днешна дата от гледна точка на нарушаване на конкуренцията в бранша "Туризъм". Тя изтъкна, че Министерството на финансите не е орган, който да установява налице ли е нарушаване на конкуренцията, а важно е становището на КЗК.

"КЗК категорично постановява, че хотелиерите и туроператорите са в една конкурентна среда и от това, че туроператорите предоставят по-неизгодни условия за корпоративните лица, е налице дисбаланс в сферата. КЗК отправя препоръка към МФ да се предприемат действия, за да бъде запазена и законосъобразна конкуренцията", обясни Михайлова.

Защо Министерството на финансите не смята, че не е нарушен принципът на конкуренцията при прилагане на различни данъчни ставки? Защо трябва да има диференциация между физически и корпоративни лица? Какво показват данните на НСИ и защо хората сами организират пътуванията си?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още