IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулева ДДС ставка за хляба и 9% за ресторанти и туризъм през 2023 г. прие НС

Временната мярка за 9% ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни става постоянна, реши парламентът

16:47 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Народното събрание удължи прилагането на нулева ставка на ДДС за хляба и брашното до 31 декември 2023 г. До края на 2023 г. се удължава и прилагането на намалената ставка на ДДС от 9% за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите, реши парламентът.

Това стана с окончателното гласуване на второ четене на промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), предава БТА.

Според досегашните разпоредби на закона нулевата ставка за хляба и брашното трябваше да се прилага до 1 юли 2023 година. Предложението за удължаване на действието ѝ беше направено от Румен Гечев от "БСП за България" и подкрепено и при прегласуването със 149 гласа "за", 12 "против" и 2 "въздържал се".

"За" продължаване на действието на намалената ставка на ДДС от 9% за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги гласуваха 154 народни представители - "против" бяха четирима и седем се въздържаха. Мярката беше подкрепена от всички политически сили с изключение на депутатите от "Демократична България", които гласуваха "против" и "въздържал се".

Временната мярка от 9% ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени става постоянна, реши още парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС).

Намалената ставка трябваше да се прилага до края на 2022 г., а с тези изменения ще продължи и в бъдеще. Мярката за книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени да стане постоянна подкрепиха 178 народни представители, двама бяха "против" и двама се въздържаха.

Ставката на данъка от 9 на сто важи за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), периодични печатни произведения - вестници и списания, на физически носители или извършвана по електронен път или и двете, различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама и изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио-музикално съдържание.

С намалена ДДС ставка от 9% ще продължи да се облага доставката на храни, подходящи за бебета или за малки деца, бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули.

Ставката на данъка е 9 на сто и за доставка на услуга по настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани, с място на изпълнение на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още