IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получи зелена светлина от ЕС да вдигне прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

Съветът на ЕС разреши страната ни да ползва дерогация до 31 декември 2024 г. – до въвеждането на европейската директива

18:30 | 17.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България ще вдигне минималния праг за регистрация по ДДС на 100 хил. лева от 1 януари 2023 г., след като Съветът на Европейския съюз разреши на страната ни да въведе специална мярка за дерогация от европейската директива, която засяга общата система на данък върху добавената стойност (ДДС), съобщи Министерството на финансите.

От ДДС ще бъдат освободени данъчно задължени лица с годишен оборот до равностойността в национална валута на 51 130 евро по обменния курс в деня на присъединяването.

Срокът на действие на дерогацията е до 31 декември 2024 г., до когато държавите-членки трябва да транспонират европейската директива. От 1 януари 2025 г. на държавите-членки ще бъде позволено да освободят от ДДС доставките на стоки и услуги, извършени от данъчно задължени лица, чиито годишен оборот не надвишава прага от 85 хил. евро.

Увеличаването на минималния праг за регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 хиляди лева е мярка, която ще има положителен ефект в настоящата трудна икономическа обстановка и ще доведе до намаляване на административната тежест за бизнеса, особено за малките предприятия, посочват от финансовото министерство.

Лицата, които са с облагаем оборот под 100 хил. лева, могат да останат доброволно регистрирани по ДДС.

От Министерството на финансите напомнят, че искането за дерогация от европейската директива на Съвета на ЕС от 28 ноември 2006 г. за общата система на данъка върху добавената стойност беше изпратено до Европейската комисия чрез Постоянното представителство на България към ЕС на 13 май 2022 г. и получаването му беше потвърдено от Комисията на 23 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още