IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2,4 млрд. лева ДДС е възстановила НАП на изрядни фирми

Над 1,3 милиарда лева повече е събрала Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ през първата половина на годината

15:11 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: PIxabay</em></p>

Снимка: PIxabay

Близо 2,4 млрд. лв. данък добавена стойност е възстановен от Националната агенция за приходи през първата половина на 2022 г. на коректни фирми, регистрирани в Териториална дирекция на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители“. Това е с 25% повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от приходната агенция.

Изрядните дружества са получили обратно декларираното от тях ДДС още в рамките на текущия месец, в който са подали справка декларация, преди изтичането на 30-дневния законов срок. На част от тях данъкът е възстановен без дори да е извършена проверка от данъчните органи.

Това е възможно благодарение на опростената процедура за възстановяване на ДДС, която НАП прилага успешно вече няколко години. Целта е средствата да се върнат максимално бързо в стопанския оборот, за да не се затруднява икономическата дейност на предприятията, което пък води до нови приходи за държавния бюджет.

Ръст и в събраните приходи, отчитат от Териториалната дирекция на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители“. Само за първите шест месеца на тази година постъпленията в бюджета са близо 5,6 млрд. лв. Това са над 1,3 млрд. лв. или 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Нетните приходи от ДДС са около 2,3 млрд. лв., което е с над 762 млн. лв. или 5% повече спрямо първите шест месеца на 2021 г.

„Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ винаги е осигурявала нужните условия за спокойна работа на големите компании. Подпомагаме дейността им не само като възстановяваме бързо съответните данъци, но прилагаме и най-високи стандарти по отношение на обслужването, каза Георги Стефанов, директор на териториална дирекция ГДО.  – Така нашите клиенти имат възможността лесно и бързо да изпълняват данъчно-осигурителните си задължения“.

Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още