IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Бюджетът е като магическа кутия - накрая винаги влизаме в 3% дефицит

Всички сектори трябва да имат еднаква ставка и тя може да е по-ниска, но пак да носи приход, коментира икономистът от ИПИ

13:26 | 25.07.23 г.
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Постижимо е да удържим 3% дефицит. Нямаме чак такива бомби, заложени в бюджета, които да са непреодолими. С една строга позиция на финансовия министър това може да стане. Тази прогноза по БНР направи Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той посочи, че между първо и второ четене има над 80 предложения за промени в Бюджет 2023. „Има предложения от опозицията, но дори и формации, които подкрепят кабинета, внасят предложения. Очевидно някакви изменения ще има. Те вероятно ще бъдат в посока на вдигане на заплати в определени ведомства, може би и някои социални плащания, но размерът няма да е такъв, че да обърне цялостната рамка на това, което Асен Василев е представил".

Според анализатора големият дебат по отношение на бюджета ще бъде за следващата година, когато ще се прави изцяло нов бюджет, който трябва да влезе навреме. По думите му за него няма оправдание, че „нещо става набързо и просто връзваме рамка“. Ганев очаква, че в Бюджет 2024 ще се мисли за една по-устойчива средносрочна рамка.

„В момента виждаме дефицит, който тази година го връзваме, но следващата и по-следващата е на ръба на 3%, в някои случаи е над 3%“, подчерта Ганев и коментира, че средносрочната рамка за следващата година ще бъде важна, за да се даде ясен сигнал, че бюджетът е в рамки.

Ганев определи бюджета като "магическа кутия".

"Малко стана като една магическа кутия бюджетът – всеки нещо прави и накрая винаги влизаме в 3-те процента. Нищо чудно и сега да стане така, тъй като има буфери. Въпреки този дебат, важно е да се инвестира – дайте да не напомпваме само текущи и социални плащания, за да има пари за инвестиции, да могат да се харчат по Плана за възстановяване. Просто това не може да се случи в тези мащаби, предупреди той и смята, че държавата няма готовност с големи проекти. – Дори да се появят нови социални разходи, най-вероятно капиталовата програма ще е тази, която ще ги финансира".

Икономистът е на мнение, че трябва да се мисли за капиталово бюджетиране. "Тази магическа кутия скоро пак ще проработи", прогнозира той. 

Ганев определи бюджета като „напрегнат“ и смята, че „ДДС-то трудно ще се изпълни“, но обясни, че въпреки това „все пак ще влезем в 3-те процента дефицит“.

Икономистът е убеден, че ДДС-то за ресторантьорите трябва да се върне на старата ставка, но не можеш да „отнемеш ниското ДДС на книгите и бебешките храни“.

"Имиджът на ресторантьорите на фона на другите стоки с отстъпки в ДДС-то е по-лош и най-лесно е може би тяхното ДДС да се върне, но дебатът е за всички. Аз лично бих върнал всичко на 20%. Даде ли се отстъпка на един сектор, става неизбежно да дадеш и на другите. Ние за три години разглобихме ДДС-то и ако не се спре, натискът ще продължи за още разглобяване, за още стоки и услуги. Всички трябва да имат еднаква ставка и тя да е по-ниска. Може да имаме ставка 10% и тя пак да носи приход", коментира Петър Ганев.

По думите му трудно ще се пише бюджет за следващата година, но е категоричен, че в него трябва да се заложат реформи.

"Ако ще отговаряме на всички социални искания, трябва да започне преглед къде отиват парите. Основната линия да бъде - нека да има доходен критерий за всеки един трансфер. Всяка мярка към насоченост на трансферите води до недоволство, но това не е причина да не се случи. Финансовият министър да каже, че ще насочи парите там, където постигат резултат - това е неговата роля", настоява икономистът.

Петър Ганев е категоричен, че по-важно е в самите сектори парите да отиват там, където има смисъл и поясни, че тогава вече „много по-лесно се връзва един бюджет“.

Що се отнася до инфлацията, той е на мнение, че ръстът на цените спира, но това не се усеща от потребителите при първи месец на дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още