IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на МВР ще получат исканото увеличение от 10% на заплатите

Ръстове на възнагражденията ще има и в спешната помощ, регионалните здравни инспекции и други структури, обясни депутатът Мартин Димитров

11:10 | 22.07.23 г.
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Исканото увеличение на заплатите с 10% от служителите в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР) ще бъде изпълнено.

Това съобщи пред bTV депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Мартин Димитров.

„Най-големият предвиден разход между първо и второ четене планираме да бъде за сектор „Сигурност“, коментира Димитров. Сумата е около 150 млн. лева, допълни той, като подчерта, че повечето от исканията на обществото ще бъдат удовлетворени.

Увеличения на заплатите са предвидени и в спешната помощ, регионалните здравни инспекции, Агенцията „Пътна инфраструктура“, Селскостопанската академия и администрацията в сферата на земеделието, агенциите за безопасност на храните, борбата с градушките, по рибарство и аквакултури и др.

„Ще имаме бюджет с контролиран дефицит от 3%. Този бюджет е добър, предвид ситуацията, в която се намираме“, каза още Димитров.

Мартин Димитров посочи още, че паралелно се подготвя и бюджетът за 2024 г., като и в него не се залага повишаване на данъците.

Служителите в системата на МВР заплашват с протести заради първоначално заложеното в бюджета за тази година запазване на размера на възнагражденията им.

Финансовият министър Асен Василев поддържаше позицията, че през миналата година заплатите в сектора са нараснали с 20%, а в момента няма средства за допълнително увеличение.

Заплахи за протести има и от други бюджетни сектори, като синдикалната организация КНСБ проведе демонстрации пред Народното събрание с искания за повече средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още