IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се въвеждането на формула за определяне на максималния осигурителен доход

В момента той се определя административно, със закона за бюджета за всяка година

21:51 | 10.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Определянето на максималния осигурителен доход отново е на дневен ред.

Министерският съвет съобщава, че на неформална дискусия, в която са участвали премиерът Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, представители на работодателските организации, синдикатите и сдружения на компании от ИТ сектора, се е обсъждало въвеждането на специална формула за изчислението на максималния осигурителен доход.

В момента той се определя административно, със закона за бюджета за всяка година.

Участниците в дискусията са се обединили около позицията, че формулата трябва да почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Работна група с участието на техни представители ще събира конкретни предложения за такива критерии. Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост, допълват от пресслужбата на правителството.

В момента размерът на максималния осигурителен доход възлиза на 3400 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още