IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global понижи рейтинга на Египет заради валутните проблеми

Решението на рейтинговата агенция поставя страна на едно ниво с Боливия, Ангола и Ирак

13:00 | 21.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рейтингът на Египет беше понижен за втори път този месец, тъй като северноафриканската нация се бори с остър недостиг на твърда валута, пише Bloomberg.

S&P Global Ratings намали кредитния рейтинг на северноафриканската страна до B- от B, въпреки че запазва стабилна перспектива.

Решението поставя Египет наравно с нации като Боливия, Ангола и Ирак.

Решението на рейтинговата агенция следва подобен ход от страна на Moody's Investors Service, която понижи рейтинга на Египет с едно ниво до Caa1 в началото на октомври, което предизвика допълнителна разпродажба на египетски държавни облигации. Рейтингът на S&P за Египет вече е с една степен над този на Moody's.

„Понижението отразява повтарящите се забавяния при прилагането на парични и структурни реформи“, изтъкват от S&P в обосновка на решението си. Тези забавяния „изострят дисбалансите на валутния пазар, влошават позицията на нетните чуждестранни активи на системно значимите банки и забавят важните плащания от МВФ и друго многостранно и двустранно финансиране“.

S&P понижи перспективата на Египет до негативна през април, заявявайки, че рисковете ще накарат неговите съюзници в богатите арабски държави от Персийския залив да забавят или откажат да предоставят средства.

Агенцията повтори тези опасения в петък, като каза, че държавите от Персийския залив поставят по-голям акцент върху „условностите и постигането на икономическа възвръщаемост“ в своите решения за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още