IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП е събрала над 5,7 млрд. лв. повече от данъци и осигуровки тази година

Агенцията отчита и ръст на събираемостта от 12% от просрочени задължения

16:49 | 13.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До 9 ноември 2023 г. Националната агенция за приходите (НАП) е събрала общо над 30,8 млрд. лева приходи, което е с над 5,7 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от пресцентъра на агенцията.

НАП отчита и ръст от над 12% (415 млн. лв.) на събираемостта на просрочени задължения. По-високата събираемост се дължи както на предприети през годината допълнителни мерки, включващи активна комуникация и срещи с длъжниците, бързи действия по принудително изпълнение при липса на доброволни плащания, така и на внедрената от 4 април 2023 г. нова електронна услуга за публикуване на всички лица и фирми, които не са погасили навреме данъците, осигурителните си вноски и други задължения с необезпечен остатък на дълга над 5000 лв. Благодарение на това процесът за селекция на длъжниците е изцяло автоматизиран, заложени са по-прецизни и разширени критерии, като по този начин е елиминиран субективният фактор.

В новия списък с длъжници вече са включени и гражданите, които бяха извадени от него заради изискванията за защита на личните данни от 2019 г. до април тази година. В него фигурират над 125 000 фирми и граждани с неуредени задължения от общо около 17 млрд. лв.. От Агенцията напомнят, че месечно над 1000 длъжници са отписвани от списъка, защото погасяват публичните си задължения към НАП или предоставят имущество, което да послужи за събиране на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още