IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът в САЩ одобри временния бюджет

Проектът е изпратен за подписване от президента Джо Байдън

09:23 | 16.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сенатът в САЩ премахна риска за частично спиране на работата на правителството в сряда, приемайки временен бюджет и пращайки го на президента Джо Байдън, за да го подпише преди крайния срок през уикенда, съобщава Ройтерс.

Вотът с 87 гласа „за“ срещу 11 „против“ бележи края на третата фискална безизходица за годината в Конгреса, при който законодателите доведоха веднъж Вашингтон до ръба на дефолта по дълга си за над 31 трлн. долара тази пролет и два пъти до частично спиране на работата, което би прекъснало заплащането за около 4 млн. федерални служители.

Последният едва избегнат провал по отношение на спирането на работата на правителството доведе до отстраняването на 3 октомври на председателя на Камерата на представителите – републиканеца Кевин Маккарти, вследствие на което органът остана без председател за три седмици.

Законодателите обаче си осигуриха пространство за дишане за малко повече от два месеца. Следващият краен срок за управлявания от демократите Сенат и водената от републиканците Камара на представителите е 19 януари, само дни след като се даде стартът на сезона на президентската кампания през 2024 г.

„Без драма, без забавяне, без затваряне на правителството“, каза лидерът на мнозинството в Сената, демократът Чък Шумър преди вота.

Наследникът на Маккарти като председател – Майк Джонсън, представи законопроект за временно финансиране, който привлече широка двупартийна подкрепа, рядкост в съвременната политика на САЩ. Демократите казаха, че са доволни, че се придържа към нивата на разходите, определени в споразумението от май с Байдън и не включва разпоредби за отровни хапчета за аборти и други горещи социални въпроси.

Републиканците заявиха, че държат да избегнат риска от спиране, което би затворило националните паркове и би нарушило всичко – от научните изследвания до финансовите регулации. Твърдолинейните членове на републиканското мнозинство на Джонсън обаче изразиха недоволство срещу компромиса, като казаха, че ще се опитат отново да ограничат федералните разходи, когато текущото финансиране изтече.

„Говорителят разполага с 10 дни, за да го измисли и да накара републиканците действително да се изправят и да се бият, когато се върнем“, каза конгресменът Чип Рой, виден хардлайнер, когато депутатите от Камарата напуснаха Вашингтон за празничната ваканция за Деня на благодарността. "Очакваме тази битка, когато се върнем".

Законодателството ще удължи финансирането за военно строителство, обезщетения за ветерани, транспорт, жилища, градско развитие, селско стопанство, Администрацията по храните и лекарствата и енергийни и водни програми до 19 януари. Финансирането за всички други федерални дейности – включително отбраната – ще изтече на февруари 2.

Повтарящите се битки за осигуряване на финансиране за поддържане на функционирането на правителството – най-съществената функция на Конгреса – пречат на законодателите да действат по други предложения, включително искането на Байдън за 106 млрд. долара помощ за Израел, Украйна и граничната сигурност на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още