IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите прокара проекта за временен бюджет на САЩ

Демократите подкрепиха предложението на председателя на Камарата републиканеца Майк Джонсън

08:12 | 15.11.23 г.
Майк Джонсън. Снимка: Bloomberg LP
Майк Джонсън. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън успя да получи подкрепа за своето предложение за временен бюджет на САЩ, съобщава CNN. В пакета не е включена помощ за Украйна или Израел, но без този временен бюджет голяма част от правителствените агенции в САЩ ще спрат работа на 17 ноември.

CNN обръща внимание, че в подкрепа на предложението на републиканеца гласуват демократите. Пакетът е одобрен с 336 гласа "за" и 95 "против", като предложението на Джонсън получи 209 гласа от страна на демократите в Камарата на представителите, тоест против е "твърдото" ядро на републиканците.

Проектът удължава финансирането на приоритетни области - военна индустрия, помощи за ветераните, транспорт и енергийния сектор, до 19 януари 2024 година. За останалите федерални агенции средствата ще бъдат гарантирани до 2 февруари 2024 година.

Сега е ред на горната камара на Конгреса - Сената, да даде своето мнение за пакета. От Белия дом съобщиха, че ще пуснат законопроекта, ако бъде подкрепен от сенаторите. Преди ден говорител на институцията определи предложението като "неадекватно" заради липсващата подкрепа за Украйна и Израел.

Говорител на Белия дом коментира, че е крайно време републиканците да спрат с "екстремиски и еднопартийни закони", които разрушават двупартийното единство в институциите. От институцията призоваха още и за внимание към спешни мерки за подсилване на националната сигурност.

Президентът Джо Байдън поиска 106 млрд. долара за Украйна, Израел, Тайван и Тихоокеанския регион, както и за укрепване на границите с Мексико. Президентът определи тези средства като инвестиция в бъдещето поколение, защото са в подкрепа на националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още