IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците предлагат финансиране за правителството, но без помощ за Украйна и Израел

Германия ще удвои подкрепата си за Украйна през 2024 година

10:39 | 12.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Майк Джонсън представи своя план, който ще позволи продължаването на работата на правителството след достигането на тавана на разходите, пише Ройтерс. В него не е включена помощ нито за Украйна, нито за Израел.

Крайният срок за споразумение между властите изтича на 17 ноември. Ако не бъде позволено финансиране, голяма част от американските институции ще спрат работа, а държавните служители ще бъдат в неплатен отпуск. Това ще е четвъртото "затваряне" за последните десет години, допълва още Ройтерс.

Предишната заплаха за спиране на работата на правителството беше предотвратена с компромис в последния момент, постигнат на 30 септември.

От Белия дом нарекоха предложението на Джонсън "несериозно". Говорителят на институцията Карин Жан-Пиер коментира, че това е просто "рецепта за по-голям републикански хаос и още блокирания на работата на институциите". Мерките бяха критикувани и от представители и на двете партии в Конгреса.

В петък (10 ноември) Moody's, последната от големите кредитни агенции, намали рейтинга на САЩ от ААА със стабилна перспектива на ААА с негативна перспектива, цитирайки именно кризата и поляризацията в Конгреса по отношение на разходите. Според експретите това крие заплаха за фискалното здраве на САЩ.

В предложението на Джонсън е записано удължаване на финансирането за военната индустрия, за ветераните, транспорта, развитието на регионите, селското стопанство и водните програми, както и за Администрацията за храни и лекарства (FDA) до 19 януари 2024 година. За останалите федерални дейности крайният срок е до 2 февруари 2024 година.

В ЕС вече се коментира, че заради намаляващата помощ от САЩ, Европа ще увеличи своята подкрепа. По данни на Bloomberg Германия ще удвои финансирането за Киев - до 8 млрд. евро през 2024 година. Предложението е внесено в Бундестага и вероятно ще получи подкрепата на депутатите, посочва още агенцията.

В Брюксел също има план за отпускането на 20 млрд. евро военна помощ за Украйна, който обаче среща съпротивата на някои членове на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още