IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в България растат с близо 50% към края на септември

Нетният поток от вложения на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 11,4 млн. евро за първите девет месеца на годината, отчете БНБ

17:06 | 16.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите девет месеца на годината са достигнали 3,173 млрд. евро, нараствайки с с 1,034 млрд. евро (48,4%) спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

В централната банка изчисляват, че само през септември потокът е на плюс с 423,4 млн. евро, леко свивайки се от сумата от 472,1 млн. евро преди година.

Източник: БНБ Източник: БНБ

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на положителна територия с 411,3 млн. евро за периода от януари до септември. Той е по-голям с 92,1 млн. евро за същия период на миналата година.

По данни на централната банка нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти за деветте месеца е на минус с 11,4 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 12,7 млн. евро за Русия), макар че все пак се свива спрямо отрицателния нетен поток от 22,6 млн. евро за същия период на миналата година.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и достига 2,604 млрд. евро, нараствайки двойно на годишна база.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е на плюс със 157,5 млн. евро, но се свива сериозно спрямо сумата от 519,6 млн. евро за периода от януари до септември миналата година.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари-септември са от Нидерландия (691,6 млн. евро), Австрия (288,9 млн. евро) и Швейцария (246,4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Израел (15,6 млн. евро) и Русия (15,5 млн. евро).

Източник: БНБ Източник: БНБ

Според предварителните данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари-септември възлиза на 460,8 млн. евро при 439,2 млн. евро за същия период на миналата година.

Само през септември нетният поток е положителен и достига 61,6 млн. евро, нараствайки леко  от 51,5 млн. евро преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още