IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предоставя над 1,061 млн. лева като вноски за хуманитарни организации

Като част от международната общност страната ни помага при преодоляване на най-острите хуманитарни предизвикателства, свързани с продължаващи кризи

22:04 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България ще направи доброволни вноски към международни организации, които предоставят хуманитарна помощ, на обща стойност над 1,061 млн. лева, съобщи правителственият пресцентър.

Средствата ще бъдат насочени към: Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия Изток; Върховния комисариат на ООН за бежанците; Детския фонд на ООН; Международния комитет на Червения кръст; Световната продоволствена програма; Централния фонд на ООН за реакция при спешни ситуации; Департамента по политически въпроси и мироизграждане на ООН; Международната агенция за атомна енергия; Европейския фонд за демокрация.

Правителството одобри помощта под формата на доброволни вноски към международни организации в съответствие с приоритетите, заложени в Средносрочната програма за помощ за развитие и за хуманитарна помощ на България за периода 2020-2024 г.

Отчетени са както традиционните ангажименти на страната ни в подкрепа на утвърдени международни хуманитарни организации, така и актуалните събития в редица региони. Взети са предвид хуманитарните последици от продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна, извънредната хуманитарна ситуация в Армения, свързана с притока на бежанци от Нагорни Карабах, тежката хуманитарна криза в Ивицата Газа, силно влошената хуманитарна обстановка в Афганистан след серията от земетресения.

От Министерския съвет посочват, че приоритетно се разглеждат спешни действия в случаи на природни и климатични бедствия, както и продължителни хуманитарни кризи. По този начин България като част от международната общност помага при преодоляване на най-острите хуманитарни предизвикателства, свързани с продължаващи кризи.

Необходимото финансиране ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за помощ за развитие и хуманитарна помощ, уточняват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още