IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадна идеята за приравняване на гражданския и трудовия договор

Бюджетната комисия отхвърли и идеята за данъчни облекчения от регистриране на касови бележки

20:27 | 30.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Предложението за приравняване на гражданския договор с трудовия беше отхвърлено от депутатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси по време на обсъждането на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Според депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН сегашната практика е добра и позволява при съмнения за „скрит“ трудов договор да се намеси Инспекцията по труда и няма нужда НАП да влиза в излишни административни производства.

Членовете на комисията отхвърлиха и идеята за данъчно облекчение за физическите лица от 0,5% от платения от тях ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно регистрирани в услуга на НАП фискални и системни бонове, които не са фактури и единичната им стойност да не е по-висока от 2000 лв.

Отпадна и т.нар. „данък бакшиш“, който предвиждаше и бакшишите да се облагат с данъци. Идеята беше част от мерките за изсветляване на ресторантьорския бранш, предложени от Министерския съвет като алтернатива на връщането на данъчната ставка за ресторантите и кетъринг услугите на 20%.

По време на обсъжданията депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров предложи да бъде въведен таван за командировъчните на служителите от 1000 лв. на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още