IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 85% от физическите лица подават данъчни декларации онлайн

До 1 април може да се ползва 5% отстъпка от дължимия за довнасяне данък, като сумата не може да е по-голяма от 500 лв.

13:19 | 10.01.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Над 85% от физическите лица подават данъчните си декларации онлайн. Това каза на пресконференция Милена Кръстанова, заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), цитирана от БТА. Целта на приходната агенция е 100% от декларациите да се подават онлайн.  

Данъчната кампания за 2024 г. започва днес (10 януари), като данъчна декларация за доходите може да бъде подадена от физическите лица до 30 април. Дотогава се плаща и дължимият данък. 

Данъчна декларация може да се подаде по електронен път чрез персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Може да се подава и през пощата с обратна разписка, както и традиционно – в офис на НАП. Самоосигуряващите се лица подават декларация само по електронен път.

Вече, независимо къде живее задълженото лице, заплащането на дължимия данък се извършва по една сметка за данъци в БНБ, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП. Ако заплащането е чрез физическия или виртуалния ПОС на НАП, това гарантира, че задълженията ще постъпят в срок и няма да има лихва за закъснение, коментира Георгиева. 

До 1 април може да се ползва 5% отстъпка от дължимия за довнасяне данък, като сумата не може да е по-голяма от 500 лв. До момента на подаване на декларация желаещите да ползват отстъпката не трябва да имат неплатени задължения, а данъчната декларация трябва да е подадена по електронен път.

В първите дни на кампанията в НАП се очакват най-вече данъчни декларации от хора, които имат суми за възстановяване. Тези пари може да се получат по банков път или да се оставят в НАП за покриване на старо или на очаквано ново задължение. Срокът за възстановяване е един месец.

В началото на март започва подаването на предварително попълнени декларации за доходите на физическите лица. С тази услуга НАП зарежда в декларацията данните, които вече има. Подаващият декларация трябва да провери дали информацията е коректно попълнена, да добави друга, ако иска, и да подаде документа. Справките за изплатените доходи от работодателите ще бъдат подадени в НАП до 28 февруари и на базата на тази информация се правят предварително попълнените декларации, каза Боряна Георгиева. НАП препоръчва да се изчака предварително попълнената декларация, защото опитът показва, че над 80% от хората ползват облекчението.

По думите на Георгиева най-масовото данъчно облекчение, което се ползва, е за деца и деца с увреждания. Тази година размерът, който може да се ползва, е аналогичен на миналогодишния – 6000 лв. за гледане на едно дете, 13 000 лв. за гледане на две деца и 18 000 лв. за гледане на три или повече деца. За гледане на дете с увреждане родителите могат да ползват облекчение от 12 000 лв., като родителите могат да ползват и двете облекчения – за дете и за дете с увреждане, подчерта Георгиева.

Важно е преди това родителите да проверят дали имат предишни задължения, за да не получат отказ. Срокът за възстановяване на сумите по облекченията е един месец след проверка от страна на НАП.

Друга промяна за настоящата година е, че физическите лица имат възможност да подават и информация за доходи, които не са облагаеми, и доходи, които искат да посочат в декларацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още