IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП въведе нови критерии за определяне на големи данъкоплатци

Дружествата трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените суми

18:40 | 28.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите въвежда нови критерии за определяне на дружествата като големи или средни данъкоплатци и осигурители.

До момента фирмите бяха определяни като „големи данъкоплатци и осигурители“ при внесени над 3 млн. лв. в бюджета, като последната актуализация на списъка с тези дружества е направена през 2017 г. В унисон с добрите световни практики, НАП извърши преглед и корекция на лицата, попадащи в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“, съобщават от приходната агенция.

Според новите критерии дружествата трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми или нетните приходи от продажби да са повече от 300 млн. лв. Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

След Нова година в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ влизат близо 1350 дружества. Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и др.

Фирмите, които отговарят на описаните изисквания, ще бъдат вписани служебно в регистъра Големи данъкоплатци и осигурители.

От 1 януари 2024 г. ще бъде създадена нова териториална дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители“ с национален обхват, информират още от НАП. 

Целта на промяната е да се осигури фокус върху лицата, които имат съществен дял за приходите в бюджета, както и преминаване от последващ към текущ контрол. С новосъздадената структура се гарантира компетентно обслужване, качествени професионални консултации и възстановяване на дължимите от фиска данъци в максимално кратки срокове, което ще намали административната тежест за бизнеса и ще се стимулира доброволното изпълнение на данъчните и осигурителните задължения.

Пререгистрацията на фирмите в новата териториална дирекция, както и включването на нови дружества, които отговарят на условията, ще става служебно. За да бъдат вписани като средни данъкоплатци и осигурители, е необходимо дружествата да са платили през 2022 г. над 1,5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми или нетните им приходи от продажби да са повече от 15 млн. лв.  Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

Над 3300 дружества средни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от приходната агенция с информация за промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още