IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия обмисля продажбата на дял в Eni за 2 млрд. евро в опит да намали огромния си дълг

Правителството на премиера Джорджа Мелони планира да продаде държавни дялове в размер на около 20 млрд. евро до 2026 г.

21:43 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Италия обмисля продажбата на до 4% от Eni SpA, след като петролната компания завърши план за обратно изкупуване - сделка, която ще позволи на Рим да намали огромния си дълг, пише Bloomberg.

Администрацията на премиера Джорджа Мелони планира да набере около 2 млрд. евро от продажбата на дела като част от своя приватизационен тласък, споделят източници, запознати с въпроса. Плановете все още се разработват и подлежат на промяна.

Правителството планира да продаде държавни дялове в размер на около 20 млрд. евро до 2026 г.

От Министерството на финансите отказаха коментар по темата. Италианското министерство на финансите в момента притежава 4,7% дял в Eni, докато държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti държи 27,7%.

Финансовият министър Джанкарло Джорджети многократно изтъкваше, че продажбата на активи е напът. Той каза по време на Световния икономически форум в Давос, че е обсъждал продажбата на дялове с чуждестранни фондове по време на конференцията. Той обаче не уточни кои фирми.

Тази година Италия е изправена пред слаб икономически растеж и високи лихвени проценти, които възпрепятстват усилията ѝ да намали дълговия натиск, който възлиза на около 140% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Планираните продажби на дялове биха помогнали за намаляване на този дълг и ще оставят на правителството място за действие да пренасочи други средства към намаляване на данъците и спазване на предизборните си обещания.

Други опции за продажба на държавни активи включват Poste Italiane SpA и железопътната компания Ferrovie dello Stato SpA, добавят източниците.

Междувременно правителството продължава с осъществяването на продажбата на 25% дял в кредитора Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и на 41% от ITA Airways на Deutsche Lufthansa AG, които са в напреднал етап и се проверяват от европейските органи по конкуренцията.

Според централната банка на Италия рисковете за финансовата стабилност на страната остават значителни, но са намалели благодарение на по-здравата банкова система. Ведомството обаче изтъква, че правителството на Мелони трябва да се съсредоточи върху фискалната предпазливост и реформите, насочени към насърчаване на растежа.

„Капацитетът за обслужване на дълга остава добър, но увеличението на разходите за финансиране може да повлияе на скоростта на влошаване на кредитите“, изтъква централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още