IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донка Михайлова, НСОРБ: Никога досега в общините не са влизали толкова средства

Преминаването на малките заведения към патентен данък е малка крачка в посока децентрализацията на общините

11:13 | 28.02.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Никога досега в общините не са влизали толкова средства за инвестиции – ресурсът, който може да бъде ползван, е в обем 4,3 млрд. лв. Това каза пред Bulgaria ON AIR кметът на Община Троян и досегашен зам.-председател на Националното сдружение на общините Донка Михайлова.

Най-важното в момента за нас е инвестиционната програма, която бюджетът осигури, каза тя. Очаква се подписването на споразумение с МРРБ за средствата, така че общините да започнат работа по проектите си с началото на строителния сезон, допълни кметът на Троян.

Михайлова нарече преминаването на малките заведения към патентния данък, въведено с промените в данъчните закони в края на миналата година, като малка крачка в посока децентрализацията на общините.  

„Когато говорим за децентрализация, за нас е много важно средствата в общинските бюджети да могат да бъдат използвани съобразно потребностите на общините. Точно затова искаме да бъдем не касичката на държавата, а да разполагаме с ресурс, който може да бъде използван за изграждане на нови сгради, нови детски градини, за улична мрежа. Потребностите са много различни“, каза Михайлова.

„Считаме, че е справедливо една сравнително малка част от данъците върху доходите, данъците върху печалбата да остават при нас. Ние сме изработили такива проекти на закони, внесли сме ги в Министерството на финансите преди 2 години“, каза още тя.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още