IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ: Министерството на финансите трябва да определи как да се изчислява такса смет

Трябва да се разработят различни модели за таксите, приложими в различните типове общини, каза още Николай Сиджимов

13:46 | 09.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Такса смет ще се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а начинът, по който това да се направи, трябва да се изготви от Министерството на финансите, каза зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов, цитиран от БТА. Той участва в конференцията "Зелена трансформация: Кръгова икономика и устойчиво развитие - хора, материали и бизнес модели" в София.

Според досега действащото законодателство такса смет зависи от данъчната оценка на имота. Според предложените от правителството промени в данъчните закони тя ще може да се променя на всеки две години, ако имотите в общината са поскъпнали с над 10%. Това, от своя страна, би довело до повишаване и на такса смет по настоящия начин на изчисляването ѝ. При въвеждане на новата методика, при която таксата се определя от количеството отпадък обаче, двата данъка няма да са в такава зависимост.  

Министърът обясни, че общините ще разполагат с разработени модели за определяне на таксите и всяка от тях ще може да избира кой модел е най-подходящ за нея.

„Сигурен съм, че опасенията, които имат някои кметове, че това прекалено много ще повиши таксата за гражданите, няма да се оправдаят. По-скоро е въпрос на техни модели, които ще приложат, да направят така, че да се уравновеси евентуално повишение на таксата“, каза Сиджимов. 

Той коментира и новата ОП „Околна среда“, която ще бъде насочена основно към въвеждането на модели и механизми за разделно събиране. Не се предвижда финансиране на нови депа и на нови сепариращи центрове, каза зам.-министърът.

По думите му, с добра работа с хората, с добра информационна кампания и с подходящи начини могат да се намерят много възможности общините да подобрят разделното събиране на отпадъците. Той отбеляза, че могат да се построят центрове за повторна употреба, повече точки за разделно събрани отпадъци, като се отдели най-малкото биоразградимата фракция, за да може тя да отиде в съответните компостиращи инсталации, които могат да бъдат финансирани по новата програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още