IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Такса смет ще се изчислява по нов начин

400 млн. лв. вече са насочени към регионалното министерство за общински проекти, стана ясно от думите на финансовия министър пред НСОРБ

17:04 | 27.02.24 г. 4
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Финансовото министерство очаква икономическата и финансовата среда в България да останат непроменени, като не се планира вдигане на данъци. Ще се промени обаче начинът, по който се изчислява такса смет. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на Тридесет и седмото общо събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ), съобщи БНТ.

„Чакам да дискутираме вашите идеи за фискална децентрализация. Аз не съм против. Трябва да изработите механизъм, който работи за всички общини“, посочи Василев. Според него проблемът е в неравномерното разпределение на данъчните постъпления по територията на страната.

Той отбеляза, че в края на годината ще бъде направен анализ на ефекта от преминаването на ресторанти с оборот до 100 хил. лв. към патентен данък – мярка, която беше приета с пакета от данъчни закони, съпътстващ Бюджет 2024. 

„Според мен това е полезна стъпка – почти всички местни дейности, които подлежат на патентен данък, да минат към общините“, каза Василев, цитиран от БТА.

Идеята е инвестиционната програма за общините да е устойчива и да продължи, каза още министърът. Това, което сме говорили в парламента с бюджетната комисия и с регионалното министерство, е тя да е тип револвираща – когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите, обясни Асен Василев на представителите на общините.

През миналата седмица Министерският съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2024 г. в размер до 400 млн. лв. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2024 г. Така средствата за капиталови разходи по общинските проекти ще се предоставят своевременно при готовност за реализирането им.

В събитието участие взе и президентът Румен Радев. Според него в изоставащите региони е необходима намеса на държавата с ясна дългосрочна стратегия и ангажименти. Той също се застъпи за финансовата децентрализация на общините.

Радев обърна внимание на необходимостта от обновяване на многофамилните жилищни сгради и решаването на проблема с технологичните загуби на вода, които, по думите му, на места достигат до 60-70%. Той призова централната власт да се намеси и да помага не просто с пари, а с нови технологии оптимизацията в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 месец
Ококореният бузест наглец ни съобщава, че пак ще има вдигане на такса смет. Вдигането ще е по нов начин, а краденето - по стария, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 месец
Тоя на снимката защо е още на свобода?! Няма място в английските и нашите зандани или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
cyclop
преди 1 месец
Когато заглавието е за нещо, за което изобщо не се говори в писанийцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още