IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: По-вероятно е присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г.

На този етап не ни тревожи особено растящия сектор на ипотечното кредитиране, от данните за първото тримесечие зависи дали ще вземем мерки, посочи управителят на БНБ

10:46 | 18.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Димитър Радев. Снимка: БГНЕС
Димитър Радев. Снимка: БГНЕС

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Тази прогноза направи управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Гуверньорът на централната банка смята, че от позицията на конвергентния доклад за влизането на страната ни в еврозоната намалението на инфлацията трябва да е по-осезателно.

Според него по-вероятният сценарий България да изпълни инфлационния критерий, който е определян като единствения, който сега страната ни не покрива, е да стане по-късно тази година, а не през юни. „И това ще ориентира влизането в еврозоната през 2025 г., макар не в нейното начало“, очаква Радев.

Той припомни, че в режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. Той подчерта, че затова ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма.

На въпрос дали може чрез бюджета да се повлияе на инфлацията и има ли място темата за промяна на данъчния модел, управителят на БНБ отговори, че „бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин – антиинфлационен, какъвто в момента той не е“.

Димитър Радев обясни, че глобалният, а и досегашният опит за управлението на бюджета на България, показват, че най-добре това може да се постигне чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите.

По думите му, ако под промяна на данъчния модел се разбира увеличение на данъците, „независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната, по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор“.

Гуверньорът посочи, че БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап в техническата подготовка за еврозоната. „Инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати, и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено. Представяме подробна информация на нашия уебсайт и чрез други платформи“, отбеляза Димитър Радев.

Той коментира и растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено".

„Предстои да разгледаме доклад на колегите от „Банков надзор“ на база на данните за първото тримесечие, въз основа на който ще решим дали да въвеждаме допълнителни мерки или не. Става въпрос за инструментариума, а не толкова за общото равнище на макропруденциални и монетарни рестрикции, което и в момента е едно от най-високите в ЕС“, уточни управителят на БНБ.

Радев подчерта, че банковият регулатор ще вземе решение, което няма да е самоцелно, а ще отчита комплекс от фактори, свързани с ценова стабилност, фискална консолидация, икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 1 седмица
за съжаление няма такова нещо. народа реши, че не иска правителство и отиде на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: dean.jordanov вече мина, народа реши че иска да е в ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 1 седмица
До: bertramвсичко хубаво, просто трябва да мине първо референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
bertram
преди 1 седмица
Присъединяване към еврозоната може да се случи на 01.01.20XXгНяма как да стане през годината. В противен случай ще има тотално мазало (счетоводно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още