IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Банките, които скачат в криптосектора, трябва първо да си напишат домашното

В писмо от централната банка съветват какви да са стъпките, които кредиторите да предприемат, преди да навлязат в индустрията

08:59 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Регулаторните органи на Федералния резерв отправиха недвусмислено предупреждение към банките, които искат да се възползват от новите възможности на криптовалутите – първо се убедете, че те са законни.

Във вторник централната банка публикува писмо, съветващо за стъпки, които кредиторите под надзора на регулатора да предприемат, преди да навлязат в индустрията на дигиталните активи, съобщава Bloomberg. Като за начало, посочва Фед, фирмите трябва да уведомят регулатора, преди да се ангажират със свързани с криптовалутите дейности и да са сигурни, че спазват правилата.

Регулаторът става все по-съсредоточен върху това да гарантира, че волатилността на криптовалутите няма да има отрицателен ефект върху по-широката финансова система. Междувременно компаниите за традиционни финанси търсят все по-често начини за навлизане и разрастване в бързо развиващия се клас активи.

„Нововъзникващият сектор на криптоактивите представлява потенциални възможности за банковите организации, техните клиенти и като цяло за финансовата система; но свързаните с криптоактиви дейности може също да представляват рискове за сигурността и стабилността, потребителската защита и финансовата стабилност“, се казва в позиция на Майкъл Гибсън, директор на подразделението на Фед за надзор и регулации, и Ерик Белски, ръководител на звеното за потребители и обществени въпроси.

По-рано тази седмица Фед публикува насоки за това как ще оценява искове от финансови институции за използване на сметките и платежните услуги на централната банка. Вълна от наплив за достъп от криптофирмите се превърна в гореща политическа тема във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още