IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаменяеми токени за 100 млн. долара са откраднати от началото на годината

През юли са отчетени най-много откраднати NFT изобщо, съобщава Elliptic

17:35 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Крадци са присвоили незаменяеми токени (NFT) за 100 млн. долара от началото на годината до юли, съобщава блокчейн фирмата Elliptic, цитирана от Ройтерс. Данните показват, че бързоразвиващият се клас дигитални активи се превръща в нова фронтова линия в битката срещу престъпността онлайн.

Пазарът отбеляза възход през 2021 г., когато цените на криптовалутите достигнаха рекордни стойности, а спекулантите се надяваха на изгодни сделки. Но оттогава токените поевтиняха значително, с което цените и продажбите на NFT-та се сринаха.

Измамите в същото време остават често срещани дори и при свиващ се NFT пазар. През юли са отчетени най-много откраднати незаменяеми токени изобщо, съобщава Elliptic.

Пробивите в сигурността чрез социални мрежи се увеличават, като те отговарят за 23% от кражбите на NFT през тази година, посочва фирмата.

Крадците получават средно на измама около 300 хил. долара, става ясно от данните. Реалният размер на NFT кражбите обаче по всяка вероятност е значително по-голям, тъй като не за всички престъпления се съобщава.

Хакерските атаки и измамите от дълго време са проблем за криптоиндустрията, като регулаторите по света са все по-притеснени за използването на криптоактиви в киберпрестъпления.

Според Elliptic сумата на изпраните пари през базирани на NFT платформи е едва 8 млн. долара. Но средства на стойност почти 329 млн. долара на NFT пазара са дошли от т. нар. криптомиксъри – услуги, които скриват произхода на средствата, отчитат от Elliptic.

Един такъв миксър - Tornado Cash, е бил използван за прането на половината от средствата от NFT измами, става ясно от данните, преди да бъде санкциониран от САЩ по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още