IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившите миньори на етер ближат рани след сливането

Проблемът е в ограничението на това колко изчислителна мощ може да поемат другите мрежи, към които се насочват копачите

12:07 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доскорошните миньори на етер записват загуби от преминаването към добив на валути с по-ниска стойност като етериум класик и рейвънкойн, след като в четвъртък мрежата на етериума осъществи дългоочакваната си актуализация, съобщава Bloomberg.

Подобрението, известно като сливане, премахва т.нар. копачи и ги заменя с инвеститори, които залагат (stake) етер, за да подсигуряват мрежата и да валидират трансакции.

Токените, които миньорите добиват сега, все още оперират в рамките на стария миханизъм на етериума, наречен proof of work (доказателство за работа). Това означава, че миньорите все още могат да използват своите графични процесори (GPU) за добиване на монети.

Миньорите обаче трябва да се състезават помежду си, за да са първи в решаването на сложни математически пъзели, за да спечелят като награда монети. Колкото повече миньори има, толкова по-малка е наградата. Така приливът на изчислителна мощ от доскорошните миньори на етера е докарал приходите от добив до под нулата за някои от другите водещи алтернативни монети.

Копачите, добиващи етериум класик (Ethereum Classic) за печалба, „оперират при отрицателни 30% до 40% от брутните маржове на печалба, дори най-добрите оператори“, изчислява Итън Вера, главен оперативен директор на фирмата за криптодобив Luxor Technologies, която преди е предоставяла услуги за добив в етериума. Около 25% от изчислителната мощ минава от миньорите на етера към други монети, изчислява Вера, използвайки данни на MiningPoolStats.

За миньорите няма да е трудно да преминат към други монети след сливането. Проблемът е, че има ограничение на това колко изчислителна мощ може да поемат тези други мрежи, преди средностатистическия миньор да загуби печалба, казва Колин Харпър, ръководител на изследователския отдел на Luxor.

„При сегашното положение очаквам част от тази изчислителна мощ за етериум класик да отпадне от мрежата, защото е нерентабилно да се копае дори за хора с добро оборудване и евтин ток“, казва Вера.

До 1 млн. души са копаели етер с оборудване за над 10 млрд. долара преди сливането, което приключи в четвъртък.

След него някои големи миньори на етер като HIVE Blockchain Technologies Ltd. и Hut 8 Mining Corp., планират да използват оборудването си за други цели. Но повечето миньори нямат тази възможност за смяна на дейността или бизнес настройката за това, казва Вера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още