IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталната валута на Нигерия търси признание и на улицата

Централната банка се обръща към популярните триколесни таксита в опит да популяризира е-наирата

10:40 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всичко, от което се нуждае е-наирата, е „малък тласък от правителството“, казва Кингсли Обиора, заместник-гуверньор, отговарящ за икономическите политики на централната банка.

И макар цената на криптовалутите да се срина през тази година, те все още са привлекателни за нигерийците, които също така ги използват и за да заобикалят валутните ограничения на централната банка, посочва Адесоджи Соланке, директор на Renaissance Capital в Лагос.

Недостиг на долари накара регулатора да въведе валутни ограничения на официалния пазар, което принуди местните да се обърнат към по-скъпия паралелен пазар и криптовалутите.

„Е-наирата не адресира никой от тези основни въпроси за употреба, така че не е изненадващо слабото приемане досега“, казва Соланке.

Въпреки че централната банка поиска от кредиторите в страната миналата година да не извършват трансакции с криптоборси, Нигерия е на 11-о място в света по употреба на криптовалути, показват данни на блокчейн компанията Chainalysis Inc.

Ентусиазмът на Нигерия за виртуални валути отчасти отразява и дългогодишната история на обезценяване на наирата. Най-голямата икономика на Африка е обезценявала наирата около шест пъти от 2015 г. насам. Икономистът на Bank of America Corp. Татонга Русике очаква бъдещо 20-процентно отслабване следващата година. тези притеснения се разпалват и от рекордни лихвени проценти и инфлация ан 17-годишен връх.

Това прави е-наирата трудна за пласиране, особено като има конкуренция от вече установени приложения за мобилно банкиране. При положение че е-наирата е в отделни портфейли и не се брои като пари в счетоводните книги на банките, кредиторите нямат много изгода от дигиталната валута, казва Бабатунде Обримах, главен оперативен директор на Нигерийската финтех асоциация.

В същото време милениълите (родените между средата на 80-те и средата на 90-те) и Поколението Z (родените от края на 90-те нататък) – основната група потребители на криптовалути – гледат с подозрение на проекта на централната банка.

„Виждат регулатора като враждебен към тях и затова нямат интерес към нищо, което той предлага“, коментира Обримах.

Е-наирата не адресира никой от тези основни въпроси за употреба, така че не е изненадващо слабото приемане досега
Адесоджи Соланке
директор, Renaissance Capital

От август нигерийците без банкова сметка могат да си открият портфейл с е-наира, използвайки т. нар. USSD код и мобилния си телефон. И все пак правителството може би ще трябва да осигури допълнителен стимул, посочва Адедежи Олове, основател на Open Banking Nigeria.

Заместник-управителят на централната банка Обиора е на подобно мнение, намеквайки, че ако половината от държавните заплати се изплащат в е-наира, това би могло коренно да промени ситуацията.

Положителен сигнал е това, че използващите е-наирата са активни потребители, казва Липски от Атлантическия съвет. Това е обратното на Китай, където стотици милиони души са си направили портфейли в пилотната фаза на тамошната CBDC монета, но сега има слаба потребителска активност, посочва той.

За момента е-наирата продължава да има трудности, особено сред най-бедните, към които бе основно насочена.

„Е-наира ли казахте? Дори нямам банкова сметка, камо ли е-наира сметка“, казва Адаму Алиду, шофьор на такси в Абуджа. „Аз лично не знам нищо за това“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още