IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли криптовалутите да купят място в Конгреса на САЩ?

Криптоиндустрията навлиза все повече в американската политика, набирайки все повече инерция на сцената на законотворенето

13:42 | 05.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

По време на скорошно събитие във Вашингтон той заяви, че иска да има „култура на двупартиен конструктивен компромис и развитие вместо партийни препирни“. Но по-конкретно той подкрепя кандидати, които да могат да предотвратят унищожителните последици от бъдещи пандемии. Той казва, че подкрепя хора, които да гарантират следването на логиката, опитвайки се да предотвратят повтарянето на случилото се през последните години, само че „много по-смъртоносно“.

Като се има предвид по-абстрактната битка на Банкман-Фрийд, то може би съглавният изпълнителен директор на FTX Digital Markets (на 11-о място при индивидуалните инвеститори) получава титлата на най-изявен донор, опитващ се да формира политиките за дигиталните валути с парите си. Донорската комисия на Саламе подкрепя републикански кандидати като Кати Брит от Алабама, която се очаква да спечели място в Сената и да пристигне във Вашингтон заедно с подкрепата си за криптокаузата.

От криптоподкрепа тя е получила почти 2 млн. долара. И като се има предвид, че надпревари като нейната изискват много долари – то 2-та милиона долара – според данни, подадени към Федералната изборна комисия до 30 септември – са едва около една пета от преките дарения за кампанията ѝ от донори.

По отношение на биткойна тя казва така на сайта си: „Подкрепата за биткойна означава подкрепа за личната свобода, американската конкурентност и националната сигурност“.

Донорската комисия на Саламе подкрепя и републиканеца от Минесота Брад Финстад, бивш служител в администрацията на Доналд Тръмп, който се очаква да победи опонента на демократите за място в Камарата на представителите. Финстад, който вече успя да се пребори на извънредни избори за довършването на незавършен мандат, не е включил криптовалутите в платформата си, но групата на Саламе е похарчила близо 2 млн. долара за него по-рано през годината.

PAC милионите

Отделно от групите на FTX мениджърите, криптоиндустрията има и няколко други донорски комисии. Два от най-големите са Crypto Freedom PAC – група, подкрепена от Яс, и консервативният Club for Growth, който е разпределил около 5 млн. долара от началото на годината. Тук е и GMI – който е раздал 12 млн. долара в рамките на този изборен цикъл, като финансира и други PAC-ове от индустрията, включително Web3 Forward и Crypto Innovation.

GMI е финансиран от известни имена от индустрията, включително основателите на фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz, Circle Internet Financial, мениджърите на FTX и мнозина други, и има два свързани други комисии, фокусирани върху всяка от политическите партии. Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Една от 15-те победи на първични избори, на които GMI е помогнал, е тази на Джонатан Джаксън – бизнесмен от Илинойс и колежански професор. Той е сред малкото кандидати, които не само споменават криптовалутите, но и са ги включили сред водещите теми на кампанията си. Той е бил подкрепен с купуване на реклами за 500 хил. долара. Тази сума е сходна със средствата, получени от преки дарения.

„Макар 15 места да са добро начало, трябва повече от един изборен цикъл, за да има наистина ефективна промяна във Вашингтон“, казва Майкър Каркайс, стратег на GMI. Той също така казва, че спечелването на места, включително и надпреварата за президент, са „до голяма степен на нашия радар, не само през 2024 г., но и най-малко през следващото десетилетие“.

Консервативният Crypto Freedom PAC също така подкрепя и Блейк Мастърс, републикански кандидат от Аризона и един от най-отявлените криптокандидати в междинните избори. Мастърс, който е оперативен директор на фирмата за рисков капитал на милиардера и съосновател на PayPal Питър Тийл, е говорил за нуждата от криптоиновации, които да се изправят срещу, по думите му, покварената банкова система.

Последна актуализация: 13:03 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още