IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли криптовалутите да купят място в Конгреса на САЩ?

Криптоиндустрията навлиза все повече в американската политика, набирайки все повече инерция на сцената на законотворенето

13:42 | 05.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Според социологическите проучвания мястото в Аризона ще е едно от най-оспорваните. Това е и една от малкото надпревари, които ще решат при кого ще отиде мнозинството в Сената и потенциално дали републиканците ще контролират Конгреса изцяло догодина.

Някои от даренията на индустрията все пак отиват и при ветерани политици, които се очаква да имат роля във формирането на криптополитиките. Сред тях е членът на Камарата на представителите от Републиканската партия за Северна Каролина Патрик Макхенри, възможният следващ председател на Комисията за финансови услуги в Камарата, който участва преговорите за евентуален законопроект за надзор на стейбълкойните. Тук влиза и републиканецът сенатор Джон Бузман от Арканзас – един от авторите на мащабен криптозакон в Комисията по земеделие на Сената.

И макар криптоиндустрията едва да е топнала крак в морето на политиката, вече е научила някои важни уроци за инвестирането в кандидати без голям опит. За Орегон Флин не заема особена позиция по отношение на криптовалутите, но един от основните му донори е едно от най-големите имена в индустрията. Комисията на Банкман-Фрийд е предоставила над 10 млн. долара, за да може името му да достигне до всяко домакинство в щата.

Кандидатът, който победи Флин – установен законодеец, който е част от ръководството на Демократическата партия на Камарата на представителите за щата – спечели два пъти повече гласове от хората там, които са били изненадани от внезапната повсеместност на изненадващо добре финансирания непознат. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Надпреварата за Орегон – любопитно – включваше и Мат Уест, разработчик в сектора на децентрализираните финанси, който до голяма степен сам финансира кампанията си. Той обаче завърши шести от деветима кандидати на Демократическата партия. Интересът на Банкман-Фрийд към темата COVID-19 гарантира, че опонентът му Флин ще получи подкрепата, а не ветеранът при дигиталните активи.

„Смятаме, че си струва да увеличим шансовете за избиране в Конгреса на някой, който има истинска експертиза по отношение на превенцията на пандемии“, посочи Майк Левайн, говорител на комитета Protect Our Future.

До известна степен комисията на Саламе American Dream Federal Action също загуби голям залог с републикански кандидат, когато членът на Камарата на представителите Дейвид Родни от Илинойс бе тежко победен на първичните изболи от кандидат, подкрепен от Доналд Тръмп. PAC-ът отдели над 2 млн. долара за усилията по преизбирането на Родни.

Политическите дарения са до известна степен със смесена насоченост в началото си, казва Кристин Смит, която ръководи Blockchain Association във Вашингтон, която наскоро започна свой PAC. Тя обаче отбелязва, че има „голяма промяна“ спрямо допреди само няколко години, когато хората от криптосредите все още бяха много сдържани по отношение на ангажирането с политика. По думите ѝ това се е променило, когато индустрията е била засегната от данъчни мерки в рамките на законопроект от миналата година.

Победата и загубата може да не са основни за новопоявилия се интерес на индустрията към американските политически кампании. Преброяването само на изборните победи „бърка гората с дърветата“, казва Болтански. По-важният въпрос е това, че криптосекторът се налага като значителна политическа сила.

„Индустрията ще има връзките и позицията, за да се ангажира със законотворци следващия път, когато видим лош проектозакон или вредящо ѝ предложение“, казва още Болтански. Това е от значение, като се има предвид, че вече вървим към следващия конгресен цикъл, когато „може да има реално движение по целеви мерки като законопроекта за стейбълкойна“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още