IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли криптовалутите да купят място в Конгреса на САЩ?

Криптоиндустрията навлиза все повече в американската политика, набирайки все повече инерция на сцената на законотворенето

13:42 | 05.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Планина от криптобогатства не е гаранция, че автоматично може да си купите място в Конгреса на САЩ. Но за мнозина, проправящи си път към междинните избори в страната следващата седмица, не пречи да се пробва, пише редакторът Джеси Хамилтън в материал за CoinDesk.

Тазгодишните избори маркират първата вълна, в която даренията от индустрията не само достигат значителни размери, но с над 80 млн. долара на масата – достигат равнища, заемани от други индустрии в страната, известни с политическата си ангажираност – като здравеопазване, енергетика и самата Wall Street.

И все пак, щедростта на криптоиндустрията не гарантира победа на първичните избори, както показа случилото се с кандидата за Конгреса от Орегон Карик Флин: един-единствен дарител от сектора е похарчил близо 1000 долара за всеки глас, който той е получил. Или вземете предвид надпреварата в Ню Йорк, където един от основните защитници на индустрията във Вашингтон – Мишел Бонд, не можа да вземе и една трета от гласовете въпреки подкрепата на Доналд Тръмп-младши и сенаторът от Тексас Тед Круз.

Кампаниите за общите избори са във финалните си дни, приближавайки се към датата 8 ноември, когато ще се състои вотът. И макар криптоинтересите да пропиляха пари в някои забележителни случаи, то в други успяха да налеят средства в надпревари, които се развиха по-благоприятно.

Една от стратегиите на един от най-много финансираната от индустрията комисия за политическо действие (political action committee – накратко PAC, бел. ред.), според анализ на федерални архиви, е да се подкрепят кандидати в райони, където партийното лидерство предначертава изборите. Кандидатите, подкрепени от GMI PAC, често са по-млади и се опитват да заемат място на по-възрастен колега, който се е оттеглил или се кандидатира за друга длъжност.

Като цяло голяма част от парите в индустрията – като се вземат предвид и по-консервативните комисии спрямо по-балансирания подход на GMI – отиват към симпатизиращи на криптовалутите републиканци. Приятели в редиците на републиканците могат да послужат добре на индустрията, защото републиканците се очаква да поемат мнозинството в Камарата на представителите.

„Балансът на вероятностите е силно в полза на републиканците, целящи се в петте места, необходими за поемането на контрола в Камарата“, казва Исак Болтански, директор на звеното за политически проучвания на фирмата за финансови услуги BTIG. Те също така имат шанс и да контролират Сената, въпреки че това остава трудна задача.

Най-дълбоките джобове

Главният изпълнителен директор на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд, както и колегата му от FTX Раян Саламе привлякоха най-много внимание тази година като донори на кампании. Банкман-Фрийд дори стана четвъртият по големина единичен спонсор, показват данни на сайта за анализ на финансите на кампаниите OpenSecrets.org. Това означава, че той се намира между гиганти като Кен Грифин от Citadel на номер три и Джеф Яс от Susquehanna International Group на номер пет. Яс също така е голям донор за криптокаузата.

Голяма част от криптодаренията се наливат чрез малък на брой PAC-ове, които поддържат големи парични наличности. Те обикновено харчат пари за „самостоятелни разходи“ – начин, по който комисията може да харчи неограничени количества за реклами в подкрепа на даден кандидат, без директно да дава пари. Общите разходи за реклама се очаква да достигнат 10 млрд. долара за междинните избори, изчисляват от компанията AdImpact.

Два от най-големите PAC-а – Protect our Future на Банкман-Фрийд и American Dream Federal Action на Саламе – се захранват почти изцяло от мениджърите на FTX. Този на Банкман-Фрийд е на безапелационно първо място с дадени 28 млн. долара. И въпреки категоричната позиция на главния изпълнителен директор в света на дигиталните активи, той казва, че политическият му ангажимент не е свързан само с това, оставяйки объркване у политическия свят за това дали неговите кандидати изобщо имат свои виждания за криптосектора.

Последна актуализация: 13:03 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още