IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосривът отваря 1350% пропаст между акциите и ценовите цели

Акциите на криптоборсата Coinbase Global Inc. ще трябва да поскъпнат със 782% спрямо настоящето си равнище, за да стигнат своята 12-месечна ценова цел от началото на годината

22:01 | 23.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Прогнозирането на цената на дадена акция година напред е трудно дори и за най-добрите анализатори на Wall Street. Но за инвеститорите, застанали зад бичите очаквания за свързаните с криптовалутите книжа в началото на тази година, тези прогнози сега изглеждат абсолютно недостижими.

За 10 криптоакции, проследявани от Bloomberg и с най-малко три ценови цели на анализатори от началото на 2022 г., средната възвръщаемост, необходима за достигане на 12-месечната ценова цел от 1 януари, е близо 1350%. В перспектива това изглежда по следния начин: на Amazon.com Inc. ѝ отне над осем години – от 2013 г. до рекордната върхова цена, достигната през 2021 г. – за да върне на инвеститорите този размер.

Акциите на криптоборсата Coinbase Global Inc. ще трябва да поскъпнат със 782% спрямо настоящето си равнище, за да стигнат своята 12-месечна ценова цел от началото на годината. Този размер обаче бледнее в сравнение със Stronghold Digital Mining, която започна годината с цел от 41,25 долара за акция, а сега цената е под долар. Това означава, че ще е необходим скок от 5492%, за да стигне тази прогноза. Криптоакциите ще трябва да постигнат мащабно поскъпване, за да отговорят на целите от началото на годината. Графика: Bloomberg Криптоакциите ще трябва да постигнат мащабно поскъпване, за да отговорят на целите от началото на годината. Графика: Bloomberg

Тазгодишното бързо потъване на цената на биткойна, което стигна 65% след срива на империята на Сам Банкман-Фрийд, е основната причина за провалилите се прогнози. Най-големият дигитален актив в света по пазарна капитализация достигна рекордните 69 хил. долара в началото на ноември 2021 г., разпалвайки вълна от бичи оптимизъм, който погълна всичко, свързано със сектора.

И все пак анализаторите реагираха бавно на бързото поевтиняване на биткойна. Средната анализаторска ценова цел за Coinbase нарасна с приблизително 5% в рамките на два месеца, след като биткойнът достигна ценовия си връх. За същия период цената на монетата поевтиня с над 38%, а цената на акциите на Coinbase потъна с 37%. Оттогава насам анализаторите намалиха 12-месечната си ценова цел за криптоборсата средно с 80%.

Анализаторът на BTIG Марк Палмър е поредният, намалил прогнозата си за криптокредитора Silvergate Capital, свивайки прогнозата си при базов сценарий до 51 долара за акция във вторник от 135 долара през август.

„Нашата нова ценова цел отразява намалените ни прогнози за клиентски депозити на цифрови активи в Silvergate Exchange Network след срива на FTX и на фона на продължаващата „криптозима“, посочи Палмър в бележка до клиенти.

И все пак той запазва оценката „купи“ за акцията, определяйки я като „много подценена“. Според него намаляването на цената на акцията се дължи отчасти на „широкоразпространената липса на разбиране за компанията, нейния баланс, статут на регулирана банка, SEN и SEN Leverage програмата“.

Той не е единственият, който поддържа това бичо убеждение. Сегашната средна ценова цел за акцията, която поевтиня с над 80% тази година, прогнозира стойността на книжата на Silvergate приблизително да се удвои от настоящото си ниво през следващата година.

Подобна е и ситуацията при другите криптоактиви. Сред 10-те акции, проследявани от Bloomberg, средната 12-месечна възвръщаемост спрямо сегашното равнище е около 165% в сравнение със 110% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Само дураци верят вече на ето пирамида! Дураци никагда не свършват, винаги има и още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още