IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напук на кризата в сектора криптокредитор се бори за оценка от 1,5 млрд. долара

Сингапурската компания е получила ангажимент от водещи инвеститори за 50 млн. долара при оценка от 1,5 млрд. долара, което е увеличение спрямо 1 млрд. долара година по-рано

11:41 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Matrixport Technologies – един от най-големите криптокредитори в Азия, се цели в нов кръг на финансиране от 100 млн. долара при по-висока оценка въпреки кризата с FTX и проблемите, които предизвика на пазара на дигитални активи.

Сингапурската компания е получила ангажимент от водещи инвеститори за 50 млн. долара при оценка от 1,5 млрд. долара, което е увеличение спрямо 1 млрд. долара година по-рано, посочват за Bloomberg източници, запознати с въпроса. Сделката предстои да бъде финализирана и компанията все още търси инвеститори за другата част от сумата, казват още запознатите, пожелали анонимност. Засега не е ясно кои са водещите инвеститори в този кръг на финансиране.

„Matrixport редовно се ангажира с ключови акционери като част от естествения ход на бизнеса си, включително с инвеститори, желаещи да участват и да подкрепят нашата визия като доставчик на финансови дигитални услуги“, посочи ръководителят на звеното за връзки с обществеността Рос Ган, потвърждавайки плановете за финансиране.

Matrixport, основана от криптомилиардера У Дзихан, е част от клас фирми, опитващи се да интегрират позната формула от Wall Street в сектора на дигиталните активи. Тя предлага финансови услуги от надзор на средства до търговия и структурирани продукти както на инвеститори на дребно, така и на институционални инвеститори. В Азия тя се конкурира с имена като Babel Finance, която е обект на преструктуриране заради тазгодишния удар по криптоцените, и Amber Group, подкрепена от Temasek Holdings.

Инвеститорите бяха ударени от серия високопрофилни криптокризи от последните месеци, което разпали наново притесненията за индустрията, регулациите и липсата на достатъчна защита за активите на клиентите. По-рано този месец от Matrixport заявиха, че не са застрашени от риск от неплатежоспособност, що се отнася до империята на Сам Банкман-Фрийд, но десетки техни клиенти са записали загуби заради експозиция към свързани с FTX продукти.

Matrixport съобщава, че обработва 5 млрд. долара в търговски сделки всеки месец и има десетки милиарди долари под управление и надзор, става ясно от представяне на компанията за инвеститори, видяно от Bloomberg News. От него се вижда, че за нея работят около 300 души.

У Дзихан, съоснователят на гиганта за криптодобив Bitmain Technologies Ltd., превърна другото си начинание в еднорог миналото лято, когато Matrixport набра над 100 млн. долара в кръг на финансиране от имена като DST Global и Tiger Global. Компанията посочва като свои инвеститори и IDG Capital и Dragonfly Capital.

У Дзихан отдели Мatrixport от Bitmain през 2019 г., след като компанията за добив се оказа изправена пред недостиг на капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още