IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изслушването в Камарата на представителите за краха на FTX ще се състои и без Банкман-Фрийд

Председателят на Комисията за финансови услуги изрази разочарование, че бившият шеф на борсата няма да присъства

12:16 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Изслушването в Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите във връзка със срива на криптоборсата FTX ще продължи по план във вторник дори и без бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд, който бе арестуван, съобщава CoinDesk.

Той бе отведен в ареста от полицията на Бахамите късно в понеделник. Веднага щом страната е получила информация, че САЩ са повдигнали обвинение на Банкман-Фрийд – по информация за измама и пране на пари, той е бил арестуван и се очаква искане за екстрадиция.

Максин Уотърс, председател на комисията, която ще проведе изслушването, заяви, че е била „изненадана“ да научи за ареста на Банкман-Фрийд и „разочарована“, тъй като той няма да присъства на изслушването.

„Въпреки че г-н Банкман-Фрийд трябва да бъде подведен под отговорност, американската общественост заслужава чуе директно от г-н Банмкан-Фрийд за действията, които ощетиха над един милион души и изтриха трудно спечелените спестявания на толкова много хора“, каза Уотърс.

Главният прокурор на Бахамите Раян Пиндер заяви, че полицията на страната е арестувала Банкман-Фрийд, след като е получила „официално уведомление“ от американското правителство, че то е повдигнало наказателни обвинения и „вероятно ще поиска неговото екстрадиране“.

Деймиън Уилямс, прокурор на Южния окръг на Ню Йорк, потвърди ареста в Twitter и заяви, че ходът е бил предприет „по искане на американското правителство“. Обвинителният акт ще бъде разпечатан във вторник сутринта, добави той.

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заяви също, че във вторник ще повдигне отделни граждански обвинения, свързани с предполагаемите нарушения на Банкман-Фрийд на законите за ценните книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още