IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптофирмите са съкратили над 1600 служители от началото на годината

Coinbase Global, Blockchain.com, Genesis и Crypto.com са сред компаниите, които ще прилагат нов кръг от съкращения на персонала си

12:53 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптокомпаниите продължават да затягат коланите на фона на продължаващия мечи пазар.

Coinbase Global, Blockchain.com, Genesis и Crypto.com са сред компаниите, които ще прилагат нов кръг от съкращения на персонала си. Четирите фирми, както и борсата Huobi, криптобанката Silvergate Capital и фирмата за етериум софтуер ConsenSys, общо се разделят с хиляди служители през първите две седмици на 2023 г. Още преди обявените съкращения от Crypto.com бройката е над 1600 души, съобщава Bloomberg.

В писмо до служителите си главният изпълнителен директор на Coinbase Браян Армстронг посочва, че индустрията може да отчете допълнително свиване и гледайки назад, той е трябвало да направи по-големи съкращения миналата година. Съоснователят на Crypto.com Крис Марзалек в позиция от петък посочи, че крахът на FTX вреди на доверието в криптоиндустрията.

Секторът на дигиталните активи осезаемо се сви спрямо бума си от 2021 г., когато компаниите масово събираха таланти от Силициевата долина и Wall Street. Но в рамките само на около година едни от най-големите играчи – FTX, BlockFi, Celsius Network – фалираха, а други ограничиха дейност в опит да оцелеят.

Новият кръг на съкращения е факт на фона на възможна рецесия в САЩ, която може да доведе до още съкращения в редица сектори. Технологични и финансови гиганти като Amazon.com, Goldman Sachs Group и BlackRock също провеждат съкращения, посочвайки като причина икономическата несигурност в среда на високи лихвени проценти.

По-рано стана ясно, че Crypto.com ще съкрати около 20% от персонала си на международно равнище. Това е допълнение към предходните съкращения от средата на миналата година.

Криптоплатформата Вlockchain.com пък се разделя с 28% от служителите си, около 110 души, посочва запознат за Bloomberg. Миналата година компанията намали персонала си със 150 човека. След поредното свиване работещите за Вlockchain.com ще са 280, което пак е повече от 160 души в началото на 2021 г.

На 10 януари Coinbase обяви, че съкращава около 950 души, или 20% от работната си сила. Компанията също така прекратява по-голяма част от дейността си в Япония и приключва няколко проекта. Миналия юни Coinbase съкрати 18% от служителите си – приблизително 1100 души, както и други 60 през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още