IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на етериума предлага по-поверителна система за трансакции

Тя ще позволява създаването на „стелт адреси“, чрез които да се извършват поверителни трансакции чрез специални кодове

21:03 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Виталик Бутерин. Снимка: Bloomberg LP
Виталик Бутерин. Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на мрежата на етериума Виталик Бутерин предлага нова система, която ще позволи потребителите на блокчейна да създават прикрити адреси и да получават средства поверително, съобщава Bloomberg.

Новата система може да осигурява повече поверителност за потребителски дейности, вариращи от парични и финансови тарнсакции, както и такива на незаменяеми токени, позволявайки създаването на „стелт адреси“, чрез които да се извършват поверителни трансакции чрез специални кодове.

Предложението на Бутерин се случва на фона на усилените действия на регулаторите по наблюдение на криптотрансферите, извършвани на редица платформи, включително тази на етериума. Tornado Cash – популярна криптоуслуга, която позволява на потребителите да скриват трансакциите си в рамките на етериума, бе санкционирана от министерството на финансите на САЩ през август, след като севернокорейски хакери се оказа, че са я използвали за пране на пари.

„На практика, използването на целият набор от приложения на етериума включва това да направите голяма част от живота си публична за всеки, който иска да я види и анализира“, посочва Бутерин в блог публикация от 20 януари. „Подобряването на това положение на нещата е важен проблем и това е широко признато“, допълва той.

Етериумът е един от водещите публични блокчейни, при който данните за дадена трансакция са достъпни за всеки, който иска да ги проследи или анализира. Аналитичните блокчейн компании могат да установят собствениците на определени портфейли на базата на тези данни. Финансовите регулатори и силите за сигурност могат да използван блокчейн аналитични техники за намирането на хакери и незаконни финансови трансакции.

Някои разработчици на етериума обаче изразиха притеснения за степента на наблюдение от страна на регулаторите, откакто разработчик на Tornado бяха арестувани в Амстердам след санкционирането на протокола. Той бе обвинен в прикриването на криминални финансови потоци и улесняване на пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още