IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще охлади ли прагът от 24,1 хил. долара ралито на биткойна?

Минути преди 10 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 3% за последното денонощие до 23 765 долара

10:38 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се движи около върховете от август миналата година, след като инвеститорите приеха коментарите на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл като знак за по-смекчена парична политика.

Дългоочакваната смекчена позиция на американската централна банка, която завърши двудневното си заседание в сряда, донесе още ръстове в криптосектора. В даден момент в сряда цената на биткойна премина прага от 24,1 хил. долара, след като се движеше под 23 хил. долара през голяма част от последната седмица, посочва CoinDesk.

Минути преди 10 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 3% за последното денонощие до 23 765 долара. Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

От своя страна, етерът прибавя 5,7% до 1664 долара. Рипълът пък поскъпва с 2,7%, а карданото с 4,5%.

Очаквано, в центъра на инвеститорския интерес бе решението на ръководството на Фед да увеличи лихвата с четвърт процентен пункт, като от регулатора обещаха „още увеличения“.

„Инфлацията донякъде се успокои, но остава висока“, заяви американската централна банка в комюнике, в което се признава открито постигнатият напредък в намаляването на темпа на ръстовете на цените спрямо 40-годишния им връх от миналата година.

Анализатори сигнализират, че равнища около 25 хил. долара могат да се окажат зона, в която ралито на биткойна може да се охлади, посочва Bloomberg. Марк Нютън, ръководител на звеното за технически стратегии на Fundstrat, смята, че 25,2 хил. долара е мястото на възможна съпротива.

„Криптовалутите отбелязват рали на фона на настроение за риск след смекчените коментари от Фед през нощта“, коментира Цъцъ Лу, основателка на блокчейн консултантската компания Venn Link Partners. Тя също така коментира, че налице са повече покупки от институционални клиенти през последните седмици.

Дигиталните активи се възстановяват от резките загуби миналата година – период, белязан от кризи като тази с криптоборсата FTX.

„Използването, приемането и иновациите остават много по-положителна картина, отколкото ценообразуването и инвеститорските настроения го отразяват“, коментира Ричард Галвин, съосновател на фонд мениджъра Digital Asset Capital Management.

По думите на Галвин криптовалутите ще останат в силна корелация с макросредата, като все пак някои специфични за сектора двигатели ще оказват повече влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още