IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Genesis и Gemini слагат край на месеци напрежение с постигнато споразумение

Това отваря пътя за решаването на един от най-големите фалити в сектора

12:20 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спорът между криптомилиардерите Камерън и Тейлър Уинкълвос и Бари Силбърт от Digital Currency Group (DCG) изглежда е приключил, отваряйки пътя за решаването на един от най-големите фалити в сектора, съобщава Bloomberg.

Споразумение би могло да сложи край на месеците напрежение, което изби под формата на публичен спор и остави 340 хил. от потребителите на Gemini Trust на близнаците Уинкълвос в патово положение.

DCG и кредитори, представляващи искове за 2 млрд. долара срещу кредитното подразделение на фалиралата Genesis, включително и от Gemini, постигнаха споразумение за план, който предвижда DCG да преструктурира 1,7 млрд. долара дълг и други задължения към Genesis.

Gemini – която си партнира с Genesis по високодоходен продукт, наречен Earn – ще компенсира потребителите на Earn със 100 млн. долара и ще предостави стойността на обезпечения, получени от Genesis.

Сделката все още трябва да бъде одобрена от съдията по фалитите, на когото е поверен случаят.

Genesis Global Holdco подаде документи за фалит миналия месец, с което стана поредната компания, която се поддаде на ефектите от краха на криптоборсата FTX. Тя спря тегленията през ноември, малко след фалита на FTX. С това потребителите на Earn се оказаха без достъп до криптовалути за милиони долари.

Това, на свой ред, доведе до ескалиращ конфликт. Братята Уинкълвос отправиха обвинения към Силбърт и поискаха отстраняването му като главен изпълнителен директор.

В понеделник обаче Камерън Уинкълвос смекчи тона и се похвали със сделка, която „осигурява начин за потребителите на Earn да възстановят активите си“.

От своя страна, DCG чрез говорител заяви, че „активно се ангажира с Genesis и нейните кредитори да постигне честно и справедливо решение“.

Програмата Earn предлагаше на инвеститорите възможност да генерират до 8% лихва по дигиталните им монети чрез споразумение, в рамките на което ги заема на Genesis. Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) заяви в средата на януари, че съди двете страни за нарушаване на правилата за търговия с ценни книжа.

Миналия месец от Genesis заявиха, че целят относително бърз край на делото за фалит. Компанията вече е под съдебна защита и има план за преструктуриране, като според съдебни документи от тогава се очаква той да бъде приложен не по-късно от 19 май. Тази времева рамка ще означава много по-бърз процес, отколкото при други криптофирми, включително Voyager Digital и Celsius Network.

Документите за защита от фалит на Genesis показаха, че тя дължи на най-големите си 50 кредитори над 3 млрд. долара, включително на седем кредитори, на които дължи по най-малко 100 млн. долара. Най-големият иск за задължения засега е към потребителите на Gemini Earn за 766 млн. долара.

Digital Currency Group продава акции

Междувременно стана ясно, че Digital Currency Group е започнала продажбата на акции в няколко от най-високооценяваните си криптофондове и то със значителни отстъпки, опитвайки се да набере капитал за кредиторите.

Подкрепената от SoftBank DCG е започнала да се разделя с притежания в няколко инвестиционни инструмента, управлявани от дъщерната Grayscale, става ясно от документи, видени от Financial Times.

Решението за продажбата на активите подчертава финансовите предизвикателства пред DCG, опитвайки се да набере средства за криптоброкера Genesis.

Grayscale, бизнесът за управление на активи на DCG, е ключов актив за компанията – има печалба от стотици милиони долари на година от такси за управление на биткойни, етер и други криптовалути във фондове, от които инвеститорите могат да си купуват дялове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още