IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор съди криптоброкерите Gemini и Genesis

SEC съобщи, че фирмите незаконно са набрали милиарди долари от стотици хиляди инвеститори чрез т. нар. Gemini Earn програма

15:14 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Американски регулатор съди криптоброкерските компании Genesis Global Capital и Gemini Trust Co. за нарушаване на законодателството за ценните книжа, съобщава Bloomberg.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) съобщи в четвъртък, че фирмите незаконно са набрали милиарди долари от стотици хиляди инвеститори чрез т. нар. Gemini Earn програма. Този продукт, който позволява на потребителите да заемат средства в замяна на лихви, се равнява на предлагане на нерегистрирани ценни книжа, посочват от SEC.

Gemini пусна Earn през февруари 2021 г. с идеята да предлага на потребителите си пасивна доходност по техните монети в замяна на правото да дава на заем токените. До август същата година програмата, която предлага лихви, далеч надвишаващи тези при традиционните банки, мина прага от 3 млрд. долара активи.

Потребителите обаче не могат да теглят пари от сметките си по програмата от средата на ноември и Камерън Уинкълвос, съосновател на Gemini, наскоро обвини Бари Силбърт, основател на компанията майка на Genesis – Digital Currency Group Inc., че бави усилията за решаването на въпроса. Силбърт отрича твърденията.

Регулаторите следят програмата Earn от поне година.

В серия от туитове другият съосновател на Gemini Тайлър Уинкълвос заяви, че фирмата ще се защитава срещу делото на SEC, което той опреличи на „изфабрикувана глоба за паркиране“. По думите му Gemini води преговори с регулатора от 17 месеца за програмата Earn и комисията не е предприела действия по правоприлагане, преди Genesis да замрази тегленията.

„Днешните обвинения надграждат предходни действия за изясняване пред пазара и инвестиционната общност, че платформите за криптокредитиране и други посредници трябва да се съобразяват с нашите изпитани във времето закони за ценните книжа. Това най-добре защитава инвеститорите“, посочва председателят на SEC Гари Генслър.

Genesis Global Capital бе особено силно ударена от внезапния крах на криптоборсата FTX през ноември и спря временно потребителските тегления и новите отпускания на заеми. Мярката още е в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още