IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на биткойна зависи от милостта на дарения и за някои това е тревожно

Основният блокчейн може да загуби някои много талантливи сътрудници, ако някой не се намеси и не им плати за свършената работа

09:10 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналия месец биткойн разработчикът Джейм Обърн отправи предупреждението: основният блокчейн може да загуби някои много талантливи сътрудници, ако някой не се намеси и не им плати за свършената работа, пише в материал за CoinDesk журналистът Фредерик Мунава.

А тя включва писане и поддържане на код за биткойн блокчейна – задачи, които напълно са зависими от грантове и дарения от бизнеси, както и от доброволен труд. Но разчитането на дарения, стипендии и безплатен труд прави разработването на биткойна изложено на приливите и отливите на криптопазара, както и на добрата воля.

Цената на биткойна в момента е надолу с над 60% спрямо рекордния си връх от ноември 2021 г. Също така много биткойн бизнеси – основен източник на тези грантове и стипендии – са принудени да затегнат коланите, а някои дори се оказаха във фалит. Всичко това оставя мнозина в общността притеснени за това как на биткойн разработчиците ще им се плаща в бъдеще.

„Би било наистина хубаво да видим повече биткойн бизнеси да вземат участие“, написа в туит Обърн. „Това може да стане лошо“, коментира още той, имайки предвид създалата се ситуация.

Стивън Лий, който е начело на Spiral, дъщерна компания на Block на Джак Дорси, която се фокусира върху финансиране на разработване на биткойни, не е чак толкова песимистично настроен и свързва настоящата мрачна ситуация с финансирането с понижението на цените на криптоактивите.

„Трябва да разберете, че се намираме в средата на мечи пазар“, коментира Лий в интервю за CoinDesk. „Някои компании и хора, които предоставят финансиране, вършещи наистина добра работа с финансирането на разработчици, трябваше да ограничат дейността си заради финансов натиск и мечия пазар“, коментира той.

Адам Бек, главен изпълнителен директор и съосновател на фирмата за биткойн инфраструктура Blockstream, отговори на Обърн, като посочи, че скорошната вълна съкращения в сектора може да е принудила ограничените с финансите криптоборси да намалят разходите и да се откажат да подновяват грантове на разработчици.

Какво ще стане, ако финансирането секне?

Колко лоши могат да станат нещата, ако мечият пазар се задържи, финансирането пресъхне и разработването на мрежата на биткойна спре? Какво е толкова ключовото в работата на биткойн разработчиците?

Глория Джао се занимава с поддръжката на Bitcoin Core (или просто Core) – най-популярният софтуер за свързване с биткойн мрежата. Тя одобрява ъпдейти в Core, предложени от други разработчици, и знае едно-две неща за начина, по който проектът работи отвътре.

„Всеки софтуерен проект изисква поддръжка“, обяснява Джао в подкаст интервю. „До 70% от активността по софтуерен проект всъщност е работа по поддръжката и смятам…, че е повече от това при Bitcoin Core“, допълва тя.

Мнозина обръщат внимание само на големите актуализации на протоколи като Taproot през 2021 г., в рамките на който се подобри поверителността, стабилността и сигурността в мрежата на биткойна. Но по-малките плавни промени и текущата поддръжка не се забелязва толкова, въпреки че според Джао именно там е повечето работа.

„По-голямата част от промените е като оправяне на бъгове“, обяснява Джао. „И, може би, много малка част са неща като Taproot или нещо като Package Relay, при които се опитвате да направите промени в протокола“, допълва тя.

Според доклад на New York Digital Investment Group (NYDIG), фокусирана върху биткойна инвестиционна група, поддръжката на Core, за която говори Джао, се извършва от приблизително 40 до 60 активни разработчици всеки месец. Ако увеличите картината и включите и по-широката екосистема на биткойна, тази цифра нараства до около между 600 и 1000 разработчици месечно. По същество толкова биткойн разработчици се нуждаят от финансиране всеки месец.

Много криптопроекти се провалят заради измами, хакерски атаки или дори регулаторен натиск: FTX, Ronin Network, Tornado Cash са само някои примери. Но не толкова създават новини, защото са приключили дейност заради проблеми с финансирането.

Един такъв пример е проектът на Cardano в децентрализираните финанси Ardana.

Ardana набра 10 млн. долара през 2021 г., за да работи по добива на стийбълкойни и борсови услуги. След една година, в която се опита да се превърне в „MakerDAO и Curve Finance на Cardano“, проектът бе принуден да спре заради „финансиране и несигурност с времевата рамка на проекта“.

И макар Ardana и биткойнът да са две напълно различни животни, унищожението на Ardana служи като напомняне за това, което може да стане, когато финансирането на даден проект изтече.

Последна актуализация: 12:32 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още