IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на биткойна зависи от милостта на дарения и за някои това е тревожно

Основният блокчейн може да загуби някои много талантливи сътрудници, ако някой не се намеси и не им плати за свършената работа

09:10 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лий не вярва, че биткойнът – дори и в най-тежката ситуация с финансирането – някога напълно ще изчезне.

„Дори и в най-лошия сценарий все пак ще има няколко организации, които да финансират разработването на биткойна“, обяснява Лий. „Доколкото знам, те не се намират в ситуация, при която бюджетът може да изчезне, и те включват Spiral, както и Chaincode Labs и Brink“, коментира той.

Скорошен доклад на криптофирмата за рисков капитал Electric Capital подкрепя позицията на Лий. Въпреки кървавата баня на криптопазара броят на разработчици на пълно работно време в широката блокчейн екосистема е нараснал с 8% до абсолютен връх от 61 хил. души през 2022 г. Данните са дори още по-впечатляващи, когато се разгледат за период от пет години: броят на месечно активни програмисти в екосистемата на биткойна се е утроил от 2018 г. и е приблизително около 1000 разработчици всеки месец. Програмистите в мрежата на етериума са се увеличили петкратно до почти 6000 души за същия период, става ясно от доклада.

Диверсификация

Spiral не е единствената организация, посветена на финансирането на развитието на основната криптоверига. Brink получи статута на основен източник на финансиране на Core миналата година от изследователската фирма BitMex Research.

Криптокомпании като Chaincode Labs, Blockstream и криптоборси като Coinbase и OKCoin имат активни грантови програми за биткойн разработчици. Неправителствената организация за опазване на човешките права Human Rights Foundation е известен привърженик на криптовалутите с отворен код и дори поддържа фонда Bitcoin Development Fund. На 21 февруари организацията отпусна 475 хил. долара под формата на грантове за десет биткойн проекта по целия сват.

Това разнообразие на източници на финансиране не е случайно. Spiral има рамка в четири части за наричаното от нея „устойчиво развитие на биткойна с отворен код“. Един аспект е „финансиране от множество субекти“, което подчертава необходимостта от получаване на финансиране от множество източници.                                                                                                   

„Откакто съм в сектора, се обръщам към модела 10 от 10. С това имам предвид, че е здравословно за разработването на биткойна, ако 10 организации финансират 10 разработчици“, казва Лий. „И не говоря буквално. Ще е страхотно, ако има 11 организации спрямо 10, но не трябва да има една доминираща организация, която да финансира биткойн развитието“, допълва той.

Тази концепция изглежда обратна на начина, по който мнозинството блокчейн мрежи подхождат към финансирането. Повечето т. нар. децентрализирани мрежи са управлявани и финансирани от централизирани фондации.

Етерът, например, бе предварително добит (натрупването на количества монети, преди мрежата да ги генерира самостоятелно, бел. ред.) чрез най-голямото онлайн събитие за покупка на криптовалута в историята на интернет по това време, а текущото му разработване се финансира предимно от Ethereum Foundation, която миналата година е имала на разположение 1,6 млрд. долара.

Биткойнът не разполага с 1,6 млрд. долара, с които да се финансира поддръжката му. Груби сметки показват, че ще са необходими 150 до 200 млн. долара годишно, за да се финансира развитието на цялата биткойн екосистема (ако приемем, че 1000 разработчици получават средното годишно възнаграждение за софтуерни инженери на Google от 150 до 200 хил. долара). Общият годишен бюджет на Spiral е около 3 млн. долара, посочва Лий.

Жизнената сила на мрежата е в добрата воля на общността и тази добра воля може да дойде от организации като Spiral или от предприемачи като Раян Сингър, който отговори на притесненията на Обраян, като предложи да наеме един или двама инженери за биткойн проект, върху който работи.

Инженерите на Сингър ще могат да отделят 25% от работното си време за мрежата на биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още