IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционални инвеститори очакват биткойнът да поскъпне тази година

Двама от всеки трима участници в допитване на Nickel Digital вярват, че монетата ще стигне цена от 100 хил. долара, но в дългосрочен план

13:26 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Професионални инвеститори прогнозират силна година за биткойна, уверени в неговата дългосрочна стойност. Това показва ново проучване на базираната в Лондон компания Nickel Digital Asset Management, хедж фонд мениджър за дигитални активи.

В допитването са участвали 200 институционални нвеститора и мениджъри на хедж фондове от седем държави, които общо управляват активи на обща стойност около 2,85 трлн. долара.

Според резултатите 87% очакват цената на биткойна да завърши годината на равнище от над 17 хил. долара, където се е намирала по време на провеждането на проучването.

Също така един от всеки четирима (23%) очаква стойността на монетата да е над 30 хил. долара до края на 2023 г., като според допитването налице е голяма увереност за дългосрочната ценова тенденция.

Почти двама от всеки трима (65%) са съгласни, че биткойнът все пак може да достигне заветната цена от 100 хил. долара евентуално, но в дългосрочен план. Около 58% от тези, които очакват този ценови праг да бъде стигнат, прогнозират, че това ще стане в рамките на три до пет години, а 25% казват, че ще е за пет или повече години.

Около три четвърти от анкетираните (75%) очакват цената на биткойна да стигне върха си от ноември 2021 г. от 69 хил. долара до пет години, а 39% прогнозират, че това ще стане до три години. Едва 3% се съмняват дали токенът някога ще достигне предишния си връх.

Анатоли Крачилов, главен изпълнителен директор и съосновател на Nickel Digital, заяви: „Ценовите прогнози на криптовалутния пазар винаги са трудна задача, но най-значителното откритие от нашето проучване е това, че едва 2% от инвеститорите се съмняват в бъдещето на биткойна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още