IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви за най-добрата си седмица от 2021 г.

Най-голямата дигитална валута по пазарна капитализация е поскъпнала с около 12% от понеделник насам

19:45 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Може и да се случват лоши неща в света на криптовалутите в момента, но истински верните почитатели на биткойна изглежда не се интересуват.

Най-голямата дигитална валута по пазарна капитализация е поскъпнала с около 12% от понеделник насам и е напът да отбележи най-доброто си седмично представяне от октомври 2021 г., показват данни на Bloomberg. Други токени също прибавят стойност, като индекса на 100-те най-големи монети по пазарна капитализация е прибавил над 10%. Акциите на някои свързани с криптосектора компании поскъпнаха дори още повече, като само биткойн миньора Marathon Digital добави над 60% към цената си.

Това е обещаващо начало на новата година за криптовалутата, която през 2022 г. изгуби над 60% от цената си и записа едно от най-лошите годишни представяния в историята си и все още не се е отървала от сянката на краха на FTX. Цената на биткойна от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg Цената на биткойна от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg

Минути след 18 ч. в петък биткойнът поскъпва с над 6% за денонощието до 19 196 долара.

„Въпреки продължаващите лоши новини за криптоиндустрията скорошното подновяване на интереса към биткойни продължава да набира инерция“, посочва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“. Според нея пазарът е изправен пред това купувачите да намират все по-трудно склонни да продават.

Ейксън посочва също, че има признаци за увеличаване на институционалния интерес.

Криптопазарът започна 2023 г. при исторически ниски равнища на активност, наличен интерес и търгувани обеми след миналогодишната криза, посочва стратези на Citi. Като се имат предвид „системните сътресения“, които секторът трябваше да преживее, интересът значително е намалял, посочват те в доклад. Въпреки това според тях по-високите цени могат да доведат и до по-голямо търсене.

Междувременно лошите новини в сектора продължават. По-рано в петък стана ясно, че Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) съди криптоброкерските компании Genesis Global Capital и Gemini Trust Co. за нарушаване на законодателството за ценните книжа. Според регулатора фирмите незаконно са набрали милиарди долари от стотици хиляди инвеститори чрез т. нар. Gemini Earn програма. Този продукт, който позволява на потребителите да заемат средства в замяна на лихви, се равнява на предлагане на нерегистрирани ценни книжа, посочват от SEC.

На този фон криптокомпаниите продължават да затягат коланите на фона на мечия пазар.

Coinbase Global, Blockchain.com, Genesis и Crypto.com са сред компаниите, които ще прилагат нов кръг от съкращения на персонала си. Четирите фирми, както и борсата Huobi, криптобанката Silvergate Capital и фирмата за етериум софтуер ConsenSys, общо се разделят с хиляди служители през първите две седмици на 2023 г. Още преди обявените съкращения от Crypto.com бройката е над 1600 души, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още