IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът къса връзката с акциите напук на макроикономическите неволи

Поскъпването му от началото на годината досега стигна 50% след нова порция ръстове през февруари за разлика от охлаждането на международния пазар на ценни книжа

16:51 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Притеснения за бъдещи лихвени повишения, разочароващо борсово рали и регулаторен натиск от страна на властите в САЩ – всичко това говори за понижения на цените при биткойна и другите токени. Вместо това възстановяването им през 2023 г. продължава, пише Bloomberg.

Поскъпването на биткойна от началото на годината досега стигна 50% след нова порция ръстове през февруари за разлика от охлаждането на международния пазар на ценни книжа този месец благодарение на макроикономическата среда и притеснения за растежа и инфлацията.

Това разминаване наруши положителната корелация между акциите и криптовалутите, която разцъфтя по време на пандемията. 40-дневната корелация между биткойна и индекса S&P 500 падна под 0,3 пункта до най-ниското си равнище от 2021 г. спрямо майския си рекорд от над 0,8 пункта. Четене от 1 пункт означава, че активите са в пълен синхрон, а -1 пункт е сигнал за движение в обратни посоки. Корелацията между биткойна и акциите в индекса S&P 500 е около най-ниското си равнище от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg Корелацията между биткойна и акциите в индекса S&P 500 е около най-ниското си равнище от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg

И други взаимовръзки също се променят: някога дълбоко отрицателната 40-дневна корелация между биткойна и измерител на долара бързо се стопява. Също така януарската тясна връзка между държавните ценни книжа и най-големите дигитални активи изчезна.

„Криптовалутите се откачват от традиционните активи през 2023 г.“, и „специфичните за криптосектора събития все повече движат пазара“, посочват в бележка от компанията за дигитални проучвания Kaiko.

Редица активи, включително дигиталните монети, поскъпнаха през януари, но ралито при рисковите активи извън криптосектора бе прекъснато този месец след публикуването на данни, включително за пазара на труда в САЩ, които помрачиха надеждите за достигане на пик при разходите по вземания.

В резултат криптовалутите изпреварват традиционните активи. Индексът S&P 500 отчита възвръщаемост от над 6% тази година, Nasdaq 100 почти 13%, а златото около 1%. В същото време индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index на водещи токени записва ръст от 40%. Измерител, обединяващ представянето на основни монети, се представя по-добре от водещи класове активи през тази година. Графика: Bloomberg Измерител, обединяващ представянето на основни монети, се представя по-добре от водещи класове активи през тази година. Графика: Bloomberg

Някои коментатори твърдят, че вътрешните двигатели в индустрията на цифровите активи влияят на спекулативните залози върху токените. Хонконг, например, разпали оптимизма в сектора, след като през октомври се насочи към по-приятелски настроена към криптовалутите позиция, а в понеделник очерта план, в рамките на който да позволи на инвеститорите на дребно да търгуват с по-големи монети.

Адам Фартинг, анализатор на маркет мейкъра B2C2, заяви, че 59% от потоците от Азиатско-Тихоокеанския регион са купувачи спрямо 55% в Европа и Близкия изток, като налице е и лек натиск за продажби в САЩ, където регулаторите погнаха сектора след краха на борсата FTX.

Друга тема в сектора е и следващото подобрение на блокчейна на етериума – най-голямата „магистрала“ за търговско ползване в индустрията на дигиталните активи. Т. нар. подобрение "Шанхай" ще позволи на инвеститорите да теглят обратно монети етер, които за заключили, за да помагат за оперирането на мрежата срещу възнаграждение, т. нар. стейкване.

По-малките токени на приложения, които се опитват да улеснят събирането на възвръщаемост от стейкинг, също поскъпват. Такива са DAO и RPL, които са поскъпнали съответно с 200% и 150% от началото на годината, показват данни на CoinGecko.

Иновацията „ще позволи на криптовалутите да се откъснат от традиционните пазари“, коментира Дейвид Морено Дарокос от компанията за проучване на пазара CryptoCompare.

Т. нар. разполовявания – зададени интервали от време, когато изплащаните възнаграждения за криптоминьорите намаляват с 50%, свивайки и новото снабдяване с токени – също се отразява на пазарите на дигитални активи. Разполовяването на монетата на лайткойна предстои идните месеци, като самият токен поскъпна с около 35% тази година. Разполовяване на биткойна се очаква през 2024 г.

Специфични за сектора фактори

„Освен ако налице няма значително ескалиране на макроикономическата нестабилност, очакваме криптовалутите да се върнат към това да са движени от специфични за сектора фактори“, посочва Ричард Галвин, съосновател на фонд мениджъра Digital Asset Capital Management.

Криптокорелацията обаче може изведнъж да се промени и според някои биткойнът е бил засегнат от масово затваряне на къси позиции и е уязвим на лихвени повишения. По-големите разходи по заемания и серия от кризи на водещи играчи в сектора изтриха около 1,5 трлн. долара от пазарната оценка на дигиталните токени миналата година.

Мнозина инвеститори остават нащрек, но тези, които имат интерес, излизат от периферията и изглежда „купуват за покачване на стойността и деверсификация“, казва Алкеш Шах, ръководител на звеното за криптопроучвания на Bank of America Corp.

Търсенето от страна на инвеститорите на дребно помага, казва стратегът на JPMorgan Chase & Co. Николаус Панигирцоглу.  

„Този положителен импулс на дребно от началото на годината е естествено по-доминиращ в крептосектора, като се има предвид отсъствието на институционални инвеститори в момента“, след събитията с FTX, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още