IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един от близките на Банкман-Фрийд мениджъри се призна за виновен

По време на изслушване във вторник Нишад Сингх заяви, че съжалява за ролята си в случилото се и за щетите, които е причинил

12:22 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Нишад Сингх на излизане от съда на 28 февруари. Снимка: Bloomberg LP
Нишад Сингх на излизане от съда на 28 февруари. Снимка: Bloomberg LP

Бившият инженерен директор на FTX Нишад Сингх се призна за виновен по обвинения в измама в рамките на сделка за сътрудничество с американските власти – третият високопоставен мениджър от вътрешното обкръжение на съоснователя Банкман-Фрийд, който се обръща срещу него, съобщава Bloomberg.

По време на изслушване във вторник той заяви, че съжалява за ролята си в случилото се и за щетите, които е причинил. Той призна, че от месеци е знаел, че търговската компания Alameda Research заема милиарди долари от средствата на FTX без знанието на потребителите.

„Предприех действия, за да изглежда, че приходите на FTX са по-големи, отколкото бяха, и осигурих тази информация на одиторите“, каза Сингх пред съда. „Знаех, че поведението ми е неправилно“, допълни той.

Сингх, който е на 27 години, се призна за виновен по шест криминални обвинения, включително измама, извършена по електронен път, заговор за измама с ценни книжа и нарушаване на закона за политическото финансиране, пред федерален съд в Манхатън, след като по-рано сключи сделка за сътрудничество с федералната прокуратура.

Той е третият близък до Банкман-Фрийд мениджър, който се признава за виновен и сключва сделка като сътрудничещ свидетел за правителството. Гари Уан и Каролин Елисън – съоснователят на FTX и главният изпълнителен директор на Alameda Research, също се признаха за виновни по-рано миналата година и работят с правителството. Досега Сингх преговаряше по сделката си.

Представител на Банкман-Фрийд е отказал коментар във връзка със Сингх.

По време на вторнишкото изслушване Сингх каза пред съдията, че не е бил наясно по време на извършването на политически дарения от негово име, че това е незаконно. Той обаче е знаел, че е „нередно“. По време на разпит от съдията той се съгласи, че е пренебрегнал „съществен риск“, че действията му са в нарушение на закона.

„Нишад дълбоко съжалява за ролята си в това и приема отговорността за своите действия“, посочват в позиция неговите адвокати Андрю Д. Голдщайн и Ръсел Капоне.

Също във вторник Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), както и Комисията за търговия със суровинни фючърси (CFTC) заведоха граждански дела срещу Сингх. И двете агенции го обвиняват в това, че е създал софтуерен код, който е позволил на активите на потребителите на FTX да бъдат прехвърлени към Alameda.

Според SEC Сингх е имал активна роля в измамата на инвеститорите и е бил наясно, че Банкман-Фрийд е пренасочвал стотици милиони долари потребителски средства към Alameda, за да бъдат използвани за кредити и рискови инвестиции.

Сингх е изтеглил около 6 млн. долара от FTX, докато платформата е приближавала до краха си, за лични нужди – включително за покупка на многомилионно жилище и дарения. CFTC пък го обвинява в злоупотреба с милиони долари, включително потребителски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още