IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крахът на FTX: Когато стане напечено, всеки е сам за себе си (Част 3)

Империята на Банкман-Фрийд и Уан бе сравнявана с тези на Джей Пи Морган и Уорън Бъфет. Тя обаче се срина за по-малко от седмица и всеки се оказа срещу всеки

10:25 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Едно от най-ключовите събития за пазарите не само през последната година, но и в относително кратката история на криптосектора бе крахът на една от най-големите криптоборси FTX и падението на нейния съосновател Сам Банкман-Фрийд. Зад кулисите обаче остава другият съосновател Гари Уан, който играе ключова роля в събитията от ноември, чиито последици се усещат все още. За динамиката на отношенията между двамата и как всичко това се отразява на FTX разказват Ава Бени-Морисън и Ани Маса в обширен материал за Bloomberg. Investor.bg представя трета част от разказа. Тук може да прочетете част 1 и част 2.

Възходът на FTX

След като завършва Massachusetts Institute of Technology (MIT), Уан за кратко получава работа като софтуерен инженер на Google. Не минава много време и Банкман-Фрийд, който попада в компанията за търговия на Wall Street Jane Street, се свързва с него отново.

Но този път общата картина на това, което следва, е добре известна. Това са ранните дни в Бъркли, където двамата учредяват Alameda с Тара Мак Аули в апартамент с три спални; отиването им в Хонконг, където FTX набира инерция и последвалото им преместване в Насау, където криптоборсата им стига своите върхове: оценка от 32 млрд. долара, име на стадион в Маями и Лари Дейвид в рекламата им по време на Супербоул.

На този стандартен разказ обаче му липсва най-малко едно ключово събитие.

Малко след учредяването на Alameda Банкман-Фрийд и Мак Аули развалят отношенията си заради – по думите на Мак Аули – съмнителна етика и слабо управление на риска. Според Банкман-Фрийд Уан е подкрепил своя стар приятел от колежа, затвърждавайки позициите си на доверен партньор и помощник. Мак Аули и няколко други души от екипа напускат и формират своя конкурентна компания във Великобритания – Lantern Ventures. Мак Аули не е отговорила на запитване за интервю във връзка със статията.

„В крайна сметка застанах на страната на Гари и трябваше да направя толкова много по-рано“, казва Банкман-Фрийд.

Във FTX Уан създава архитектурата на криптоборсата. Наред с други неща, той създава почти самостоятелно „ликвидационен двигател“, който автоматично закрива потребителски сметки, които отчитат големи загуби. Според регулаторите обаче Alameda е била изключение от този механизъм и на практика в резултат е можела да поема неограничени суми от FTX. Уан също така е разработил и инструмент, който позволява на потребителите да използват всяка криптовалута в сметките си като обезпечение за други криптопокупки.

Но когато някой се оплаче, че непропорционално голямата роля на Уан създава проблеми, Банкман-Фрийд го защитава. Попитан дали ключовата роля на Уан може да се окаже риск за FTX – заради това, че съдбата на цялото предприятие може да зависи от Уан – Банкман-Фрийд отхвърля притесненията.

Кой кой е в мрежата на FTX. Графика: Bloomberg Кой кой е в мрежата на FTX. Графика: Bloomberg

Банкман-Фрийд, известен с присъствието си в Twitter, се представя като работохолик. Година преди краха на FTX той публикува своя снимка, на която се е опънал на пуфове, където дремва, за да може „мозъкът му да остане в работен режим“.

Обратно, Уан е призрак в медийното пространство. Една от малкото негови снимки онлайн го показва пред шест компютърни екрана, краката са вдигнати на бюрото, а лицето му не гледа към камерата. Негови колеги казват, че той често пристига в офиса към 17 ч. или дори по-късно и работи през нощта.

Последните дни

Империята, която Банкман-Фрийд и Уан изграждат, някога бе сравнявана с тези на финансови титани като Джей Пи Морган и Уорън Бъфет. Тя обаче се срина за по-малко от седмица.

На 11 ноември Банкман-Фрийд подава оставка като главен изпълнителен директор. Той и Уан работят през същия този петък чак до ранните часове на събота, след като хакерска атака източва 372 млн. долара от базираното на Бахамите подразделение на FTX, според свидетелски показания на самия Банкман-Фрийд впоследствие. През следващите 24 часа двамата прехвърлят голяма част от оставащите активи на FTX в ръцете на бахамските власти.

До следващия понеделник, 14 ноември, Уан е с блокиран достъп до вътрешните системи на FTX. Той изпраща списък до Бахамската комисия по ценни книжа с дигиталните активи, до които няма достъп. Горе-долу по това време Уан напуска The Orchid - комплекса, където живее с колегите си.

Банкман-Фрийд казва, че Уан, с когото са били и адвокатите му, е обявил, че си тръгва след пет минути. Самият той споделя, че е мислил, че той и Уан са на една вълна, що се отнася до „правилните следващи стъпки за потребителите“.

„Внезапно се оказа, че той напуска същия ден и се връща в САЩ и като цяло спира работа“, коментира Банкман-Фрийд. В последвало текстово съобщение той предлага на Уан да остане и да работи с бахамските регулатори и местния ликвидатор.

„Всички са съгласни“, пише Банкман-Фрийд в Signal малко преди 16 ч. на 15 ноември, става ясно от копие на съобщение, видяно от Bloomberg. То обаче остава без отговор.

Адвокатите на FTX първоначално обвиняват Уан, че се опитва да блокира усилията за възстановяване на милиарди долари потребителски средства. Уан обаче сочи с пръст Балнкман-Фрийд. Той казва на американските прокурори, че Банкман-Фрийд се опитва да блокира и забави фалита, надявайки се, че бахамските власти ще са по-благосклонни към FTX и може би, само може би, ще може да си върне контрола над фирмата.

Гари Уан и Каролин Елисън.

И така, взаимните обвинения продължават. По време на декемврийско изслушване пред федерален съд в Долен Манхатън Уан се признава за виновен по обвинения, включващи измама и заговор за измама. Суперпрограмистът на FTX свидетелства, че между 2019 г. и 2022 г. е накаран да промени кода на FTX. По думите му той е направил промените, знаейки, че те ще дадат на Alameda „специални привилегии“.

Пълният мащаб на предателството се изяснява на Банкман-Фрийд едва след като е арестуван на 12 декември и задържан в затвора „Фокс хил“ в Насау. Там той прочита дипломатически документ, прикачен към американското искане за ареста му.

В бележката, копие от която е видяно от Bloomberg News, се споменават двама сътрудничещи свидетели – CC-1 и CC-2. И за двамата се казва, че са софтуерни разработчици на FTX.

CC-1, се казва в дипломатическата бележка, е казал на прокуратурата, че Банкман-Фрийд е наредил промени в компютърния код в сърцето на FTX. Те позволяват на Елисън от Alameda Research да заема клиентски пари от FTX – твърдение, което е в същността на прокурорското дело за присвоените милиарди от FTX.

CC-1 също така твърди, че Alameda се възползва от потребителските сметки на FTX още от 2020 г. Банкман-Фрийд е успокоил свидетелите, че тази тактика е „окей“.

Четейки документите от САЩ, Банкман-Фрийд осъзнава кой е всъщност CC-1: Гари Уан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още