IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът на Ню Йорк: Затварянето на Signature не е свързано с криптовалутите

Решението, взето през уикенда, няма нищо общо с криптовалутите, коментира говорител на щатския Департамент по финансови услуги

10:37 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовият регулатор на Ню Йорк съобщи, че решението да бъде затворена банка Signature „няма нищо общо с криптосектора“. Вместо това се посочва, че става въпрос за „значителна криза на доверието в ръководството на банката“, което се е появило през уикенда, след като регулаторите са затворили Silicon Valley Bank, съобщава Ройтерс.

Коментарът от говорителя на Департамента по финансови услуги на щата Ню Йорк контрастират с тези на члена на Управителния съвет на Signature Барни Франк, който е и бивш член на Камарата на представителите, пионер с емблематичния си закон след финансовата криза от 2008 г. Дод-Франк, който предвижда по-доброто защитаване на банковите системи от сътресения.

„Смятам, че това, което се случи, отчасти се дължеше на желанието на регулаторите да изпратят много силно антикрипто послание“, коментира Франк пред CNBC в понеделник.

Но от щатския регулатор отхвърлиха думите на Франк в позиция от вторник, посочвайки, че решението за затварянето на кредитора в неделя е „било основано на настоящия статус на банката и нейната способност да прави бизнес по безопасен и стабилен начин в понеделник“.

От Signature не са отговорили незабавно на запитване за коментар.

„Решението, взето през уикенда, няма нищо общо с криптовалутите. Signature беше традиционна търговска банка с широк диапазон активности и потребители“, заяви още говорителят на нюйоркския регулатор.

„Департаментът по финансови услуги спомага за извършването на добре регулирани криптодейности от няколко години и това е нормален модел за регулиране на пространството“, посочва още говорителят. Той допълни още, че с увеличаването на тегленията през почивните дни банката не е могла да представи надеждни и логични данни.

В отговор Франк заяви, че е изненадан, че решението на регулатора не е свързано с криптовалутите. „Смятам, че това е било фактор“, заяви той в интервю. По думите му ръководството на банката е работило за предоставянето на данни на регулаторите.

Signature бе търговска банка, чийто бизнес линии включваха търговски недвижими имоти и банкиране на дигитални активи наред с други.

Към септември почти една четвърт от депозитите ѝ идваха от криптовалутния сектор, но през декември банката обяви, че свива криптодепозитите си с 8 млрд. долара.

Разследване срещу Signature

В същото време източници на Bloomberg съобщиха, че американската прокуратура е разследвала работата на кредитора с криптоклиенти, преди тя да бъде затворена.

Разследващи от министерството на правосъдието на САЩ във Вашингтон и Манхатан са проучвали дали банката е предприела достатъчно мерки за установяване на възможно пране на пари от клиенти, посочват запознатите. Комисията по ценните книжа и борсите също е проучвала въпроса, казват двама източници.

Говорител на банката не е отговорил на запитване за коментар. От Федералната агенция за защита на депозитите, които поеха управлението на кредитора, са отказали да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още