IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase намалява загубата и изненада с по-малък спад на приходите

Това е пето поредно тримесечие на червено за криптоборсата

10:40 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата американска криптоборса Coinbase Global Inc. намалява загубата на фона на по-малък от очакваното спад на приходите, съобщи Bloomberg. Резултатите за първото тримесечие говорят за стабилизиране на бизнеса до известна степен по време на подема на криптоцените от началото на годината.

Загубата на компанията се е свила до около 79 млн. долара от 430 млн. долара през същия период година по-рано. Това е и пета поредна тримесечна загуба. Приходите, на свой ред, се понижават с около 34% до 772,5 млн. долара, въпреки че има покачване спрямо четвъртото тримесечие, когато цената на монетите се срина след серия от скандали и фалити в индустрията. Средната оценка в допитване на Bloomberg за приходите бе около 654 млн. долара.

Криптоиндустрията „продължава да бъде волатилна, както се вижда напоследък от проблемите в банковия сектор и продължаващата регулаторна несигурност“, посочват от Coinbase в писмо до инвеститорите. „Продължаваме да се фокусираме върху нашите усилия за намаляване на разходите“, се посочва още в него.

Браян Армстронг, главен изпълнителен директор, заяви, че компанията е предприела „по-агресивен подход“, съкращавайки работни места и други разходи. Главният финансов директор Алесия Хас пък отбеляза, че фирмата е достигнала най-ниското си ниво на разходи от известно време.

През настоящото тримесечие Coinbase очаква понижени приходи от абонаменти и предлагани услуги спрямо първото тримесечие заради намаляването на количеството стейбълкойни USD Coin в обръщение. Приходите от лихви от USD Coin са 199 млн. долара, става ясно от писмото. Въпреки скорошното повишаване на цените на криптовалутите, волатилността още е на многогодишно дъно и Coinbase се ангажира с потребителите по нови начини като стейкинг и нови продукти, коментира Хас.

Coinbase се налага да се справя с пазарните неволи и трудна регулаторна среда в САЩ. Компанията, която намали персонала си с 20% през януари, е изправена пред по-голяма несигурност, след като получи известие от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ през март за готвено съдебно дело по няколко казуса.

Според актуалните данни за криптоборсата работят 3535 души, което е спад от 29% спрямо същото тримесечие на миналата година.

Армстронг посочва, че компанията остава „100% ангажирана със САЩ“, а главният юрист Пол Грюал коментира, че борсата се очаква да е „напълно оперативна“ по време на какъвто и период да е необходим за решаване на възможни съдебни спорове с американския регулатор.

Акциите на Coinbase поскъпнаха с над 9% в следпазарната търговия в САЩ. Цената им, която е намаляла с почти 90% от април 2021 г. насам, се повишава с около 40% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още