IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутата TORN поскъпва след предложение от хакер да отмени промените си

Засега обаче не става ясно кога точно ще бъде извършено предаването на контрола

11:28 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутата Tornado Cash (TORN) поскъпна с 10%, след като предполагаемият хакер на системата за управление на монетата предложи да оттегли направените от него промени.

Към 10 ч. българско време поскъпването се сви до малко над 5%.

„Нападателят публикува ново предложение да възстанови състоянието на управлението“, публикува потребителят Tornadosaurus-Hex във форума на общността. Според него има и голям шанс предложението да бъде осъществено, съобщава CoinDesk.

По думите на Tornadosaurus-Hex извършителят връща токените TORN, с които се е сдобил – които му дават контролен дял от гласовете за управление и отново остава нула.

Засега обаче не става ясно кога точно ще бъде извършено предаването на контрола.

Според потребител на форума цялата случка може да цели единствено да подкопае цената на монетата, за да може да бъде купена на по-ниска цена.

В събота стана ясно, че Tornado Cash – услуга, която позволява на потребителите да маскират криптотрансакциите си, е станала жертва на поемане на контрола от страна на хакери.

Tornado Cash е сред предпочитаните средства от хакери и престъпници за пране на откраднати или незаконни средства, посочва Bloomberg.

Данни на Dune Analytics показват, че над 8 млрд. долара са преминали през Tornado Cash, откакто услугата започва дейност през 2019 г.

През явгуст американското министерство на финансите наложи санкции на Tornado Cash, след като съобщи, че услугата е била използвана от севернокорейските хакери от групата Lazarus за изпирането на около 450 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още