IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор откри нарушения в дейността на Celsius и шефа ѝ Машински

Според юристи на Комисията за търговия със стокови фючърси Celsius е подвела инвеститорите и е трябвало да се регистрира към регулатора

12:06 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Williams/Bloomberg
Снимка: David Williams/Bloomberg

Разследващи от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) на САЩ са установили, че фалиралият криптокредитор Celsius Network и неговият бивш главен изпълнителен директор са нарушили американското законодателство преди краха на фирмата. За това съобщават източници, запознати с въпроса пред Bloomberg.

Ако мнозинството от членовете на комисията се съгласят със заключението, то агенцията ще може да заведе дело във федерален съд още този месец, коментират източниците, пожелали анонимност. Според юристи на комисията Celsius е подвела инвеститорите и е трябвало да се регистрира към регулатора. Също така бившият ѝ шеф Алекс Машински е нарушил регулациите, посочва един от запознатите.

От комисията са отказали коментар. Представители и юристи на Celsius не са отговорили на запитвания за коментар по имейл и телефон. Машински и неговият адвокат също не са отговорили.

В същото време от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), както и федерални прокурори в Манхатън, също са започнали разследване на Celsius, става ясно от съдебни документи. От регулатора и прокуратурата за Южен район на Ню Йорк са отказали коментар по статута на разследванията.

Celsius набра популярност по време на пандемията. Компанията предлагаше заеми и плащаше лихви по депозити на виртуални монети, които бяха значително по-големи от тези в сектора на традиционните финанси. От своя страна Машински редовно правеше коментари, че предлаганите от компанията услуги са също толкова безопасни, колкото и тези, предоставяни от банките.

Но миналогодишният крах на токена TerraUSD и като цяло помраченото настроение в криптосектора донесоха проблеми за по-рисковите залози на фирмата. Въпреки че Celsius отричаше да е изправена пред тежки загуби, тя се оказа обект на отлив на средства и потребители. През юни 2022 г. бе принудена да замрази тегленията на клиенти, а месец по-късно подаде документи за защита от фалит.

Машински участва в създаването на Celsius през 2017 г. Фирмата набра средства чрез първично монетно предлагане и впоследствие се превърна в многомилиарден бизнес, изплащайки на клиентите си лихви за отдаване на своите токени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още